БСП не издигна Нинова дори за зам.-шеф на парламента, а отново заложи на Вигенин

https://www.24chasa.bg/novini/article/10463321 www.24chasa.bg
Лидерката на БСП Корнелия Нинова бе спрягана за най-вероятният шеф на парламента. СНИМКА: 24 часа

Четирима мъже и три жени застават начело на 47-ото НС

Нито за шеф на парламента, нито за заместник-председател бе издигната лидерката на БСП Корнелия Нинова на първото заседание на 47-ия парламент.

Вместо да избере нея, както се говореше от дни, левицата отново заложи на това да има заместник на парламента и то в лицето на Кристиян Вигенин, който бе на този пост в 44-ото, 45-ото и 46-ото народно събрание.

Както "24 часа" писа, в сряда стана ясно, че партиите, които се готвят да управляват заедно - "Продължаваме промяната", БСП, ДБ и "Има такъв народ" са договорили председателите на парламента да са на ротационен принцип и от всяка партия да има по един за по една година. Социалистите пък обмисляха да издигнат кандидатурата на Нинова. Но вчера се оказа, че лидерката не е съгласна да е председател на ротация. Финално отпаднал и вариантът четирите формации от коалицията да се редуват на поста.

Седем заместник-председатели - по един от всяка група ще има 47-ия парламент.

От "Продължаваме промяната" зам.-шеф на парламента бе Мирослав Иванов. Той е родом от Ямбол, юрист по образование.

ГЕРБ-СДС отново предложиха Росица Кирова. А ДПС - Мукаддес Налбант. И в този парламент на трибуната ще се качва Ива Митева. Шефката на 45-ия и 46-ия парламента обаче сега ще бъде заместник. Отново на лидера на ДСБ Атанас Атанасов заложиха пък "Демократична България". А "Възраждане" избра Цончо Ганев.