„Блумбърг нюз“: Стратегията на Китай за „нулева толерантност“ е правилна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10463814 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

В репортаж на „Блумбърг нюз“ от 1 декември се посочва, че тази седмица след появата на Омикрон, новия щам на COVID-19, много страни са въвели ограничения за пътувания. Ситуацията в Китай обаче не се е променила съществено, предаде радио Китай.

Според репортажа Китай е поставил за свой основен приоритет справянето с всеки нов случай на заразен. За страната здравето на хората е основен приоритет, а икономическите ползи са на второ място.

Някои анализатори посочват, че подходът на Китай може да бъде от полза. Експерти от „Goldman Sachs Group“ са на мнение, че икономическите основи на Китай и настоящите мерки за превенция и контрол на епидемията са причината за устойчивите умения на страната за справяне с нови вирусни щамове.

В репортажа на „Блумбърг нюз“ се посочва също, че учените са класирали стратегиите за отговор на пандемията на Съединените щати, Великобритания, Израел, Испания и Франция и са симулирали какво би могло да се случи. Те са стигнали до извода, че ако Китай беше приложил същите мерки, то вероятно пандемията щеше да бъда много по-мащабна и огромно бреме за здравеопазването.