С корпоративна социална политика “Винекс Славянци” възроди Сунгурларската долина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10464892 www.24chasa.bg

Най-големият износител на вино дава стипендии на ученици и студенти, плаща детските градини в региона, инвестира в екология

Най-големият износител на български вина “Винекс Славянци” АД не пести средства, за да развива корпоративна социална политика, благодарение на която възроди Сунгурларската долина.

Инвестициите за социална дейност на компанията са предимно от продажбата на вината с марката ЛЕВА, зад която

стои цяла бизнес концепция,

стратегия и политика не само за компанията като гроздо- и винопроизводител, а за целия регион и за страната в по-дългосрочен план, казва изпълнителният директор Георги Жеков. Това са т.нар. fair trade вина, които генерират бюджет за социални и екологични проекти и постигане на устойчивост в бизнеса.

Дългосрочната стратегия на “Винекс Славянци” за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие обхваща ангажиментите на бизнеса към обществото, разширяването на техния кръг извън икономическите функции и включването на социални дейности, свързани с интеграцията на ромската общност. Годишно в социални проекти, които компанията реализира чрез своята фондация ЛЕВА, се влагат над 200 хил. лв. от продажба на вина. Тя се финансира единствено от продажбите на популярните вина с марка ЛЕВА, които са добре познати и предпочитани в Скандинавия, Белгия и България. “Винекс Славянци” е първата българска винарна,

сертифицирана за честна търговия и справедлив живот

Fair trade/Fair for Life от международната организация IMO Ecocert.

Само за периода януари 2018 г.– юни 2021 г. чрез Фондация ЛЕВА и със средства от fair trade сметката на дружеството са осъществени десетки социални дейности. Фирмата стимулира образованието, като раздава стипендии за добър успех на децата на своите работници и служители. Благодарение на винзавода детските градини в Сунгурларе и селата Славянци, Чубра, Грозден и Лозарево са чудесно обзаведени и безплатни за всички деца. Всяка година дружеството купува учебници за възпитаниците на училището в Сунгурларе, организира училищни екскурзии, облича спортистите от клуба по борба в Сунгурларе и момичетата от танцовия състав към училището.

“Помощта и вниманието, които получаваме от “Винекс Славянци” и Фондация ЛЕВА, са уникални. И това е така от години. Те доказаха, че не бива благотворителността да я има само по празниците”, казва кметът на община Сунгурларе Георги Кенов. Доволен е, че дружеството спонсорира културни мероприятия, организирани от общината, финансира екологични програми, с които превръща района в по-добро място за живеене. И не на последно място - че

осигурява работни места за стотици семейства

Фирмата се ангажира и с опазване на околната среда. Изградени са три пречиствателни станции във винарските изби, пет инсталации със соларни панели за еленергия, въведена е система за управление на отпадъците, използват се екологични опаковки и екологичен железопътен транспорт. Въведена е система за намаляване на пестицидите в лозарството, което в района на Сунгурларската долина има дългогодишни традиции.

Първата изба на дружеството е основана през 1931 г. като частна винарска кооперация, национализирана е през 1952 г. и е приватизирана отново през 1996 г.

В момента “Винекс Славянци” разполага с 4 винарски изби и 7000 дка лозя. Максималният им капацитет е за преработка на около 17 000 тона грозде. През последните две години собствениците инвестират над 7 млн. лв. в лозя, техника, оборудване и инфраструктура във винарските изби.

Годишно “Винекс Славянци” произвежда около 8,5 млн. литра вино, от които 85% се продават на международните пазари, основно за Швеция, Полша, Белгия, Германия, Дания, Исландия, Англия Канада, САЩ, Русия, Монголия, Китай и Япония.