Опърпано коледно дърво от Норвегия разстрои лондончани

https://www.24chasa.bg/novini/article/10465439 www.24chasa.bg
Смърчът не се хареса на лондончани Снимка: Ройтерс

Ежегодният подарък от Норвегия за Великобритания - 24-метров смърч, който да краси площад "Трафалгар", предизвика недоволство сред лондончани, като някои дои поискаха той да бъде сменен, защото освен че не е симетричен, има счупени клони, предаде Ройтерс.

Смърчът е 80-годишен. Отсечен е на 16 ноември край Осло и е транспортиран до Лондон. Той обаче предизвика присмех в Туитър. Някои го нарекоха "гол", "полумъртъв", дори болен от Ковид. Други казаха, че е символ на упадъка на съвременна Великобритания. Има и предположения дали норвежците с него не си правят шега, предаде БТА.

"Прилича на миналогодишно дърво - каза 70-годишният Джеймс Карбъри пред Ройтерс на площад "Трафалгар".

Други мислят, че дървото е красиво и е важен жестът. Още повече че веднъж украсен, смърчът ще заблести.

Критиките дори предизвикаха дипломатическа реакция от Осло. В нея се подчертава символизма на подаръка и факта, че дървото е от гора.

"Радвам се, че хората се палят и обръщат внимание на подаръка, който изпращаме - каза кметът на Осло Мариане Борген пред Ройтерс. - Дървото е от гора. Изпратено е с любов и означава много за нас да го дадем на Лондон. Макар и традицията да започва от благодарност, сега жестът е повече за приятелство, солидарност, надежда за бъдещето и мир".

Коледната традиция Норвегия да подарява смърч за Трафалгар скуеър в Лондон започва през 1947 г. Това е вид благодарност за подкрепата през Втората световна война. Кралят и правителството на Норвегия бягат от нацистката окупация и намират убежище в Лондон от 1940 г. до 1945 г.