Разрешиха на нобеловата лауреатка Мария Реса да получи наградата в Норвегия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10465484 www.24chasa.bg
Мария Реса ще пътува за Норвегия Снимка: Ройтерс

Съд във Филипините разреши днес на журналистката Мария Реса да замине за Норвегия, за да получи на 10 декември лично Нобеловата си награда за мир, предаде Ройтерс.

Реса, която е под забрана да напуска Филипините заради съдебни дела срещу нея, споделя тази година наградата с руския разследващ журналист Дмитрий Муратов. Това е първият случай, в който призът се дава на журналисти, след като през 1935 г. отличието е присъдено на германеца Карл фон Осиецки, разкрил тайната програма за превъоръжаване на Германия, предаде БТА.

Реса обжалва наложената й миналата година присъда от шест години затвор по обвинение в клевета. Освен това към нея са предявени шест обвинения за неплащане на данъци. Тя е подсъдима по корпоративно дело с ищец държавен регулатор.

За тази година Филипините заемат 138-о място от 180 страни, влючени в Световния индекс за свобода на пресата (World Press Freedom Index). Американската Комисия за защита на журналистите поставя островната държава на шесто място в света в своята класация за безнаказаност за убийствата на журналисти.