Драма вдясно около теча на мейли от ДСБ, а Атанасов може и да падне

https://www.24chasa.bg/novini/article/10465822 www.24chasa.bg
Всички зам.-председатели седнаха заеха местата си до шефа на 47-ото НС, а Атанас Атанасов се оказа в най-вкрая. СНИМКА: Велислав Николов

Само той не подаде оставка след загубата на вота, но вече има официален претендент за лидерския му пост в партията

“Да не падне Атанас Атанасов от президиума?”, шегуваха се из кулоарите на парламента, след като съпредседателят на “Демократична България” бе избран за зам.-председател на 47-ото НС. Той зае най-крайното място на допълнителен стол, който изглеждаше като аха да падне от ръба на председателската трибуна. (Виж снимката.)

“Дали няма да падне от председателското място?” Този въпрос обаче се чува и откъм коалицията след драмата с изтеклия по медиите имейл от партията му ДСБ. В него до десните се съобщаваше, че бъдещите партньори в правителството са се договорили шеф на парламента да се избира на ротационен принцип, като първо в креслото седне Корнелия Нинова.

Пред тв камерите депутатите от ДБ отричаха да знаят за такъв имейл, но пред “24 часа” от обединението потвърдиха за идеята Нинова да е ротационна шефка на НС. Тя се провалила именно заради изтеклото писмо.

Според някои съпартийци тази драма може да струва председателското място на Атанас Атанасов в ДСБ, още повече че срещу него от месеци се надига вътрешна опозиция. За разлика от Христо Иванов и Корнелия Нинова той не подаде оставка след срива на изборите. Вместо това съобщи във фейсбук, че през февруари ще има национално събрание на партията. На него ще се избира председател.

Съпартийци обвиняват Атанасов, че досега се е боял да свика събранието, а партийната шефка за столичния район “Лозенец” Елена Спасова обяви, че ще е кандидат за лидер.

“И когато кажеш “хоп”, вероятно трябва да скочиш. Да, ще се кандидатирам за председател на ДСБ, защото за мен това е кауза. Знам как трябва да изглежда тази партия и знам как трябва да се управлява. Не, не искам да съм депутат. Знам какво не трябва и кое трябва. Знам, че

е тъпо да нямаш

смелост да свикаш събрание и да, аз ще го свиквам редовно”, написа тя. Обещава и че “няма да трудоустройвам никого”.

Възможен кандидат е и зам.-председателката на партията Цецка Бачкова, която бе депутат в 45-ото и 46-ото НС. Вместо нея на избираемо място сега бе сложен журналистът Иво Божков. Тя критикува Атанасов след ниския резултат за ДБ и обясни, че голяма част от решенията за вота той вземал еднолично, включително и за реденето на листите.