Франция е доставила хиляди бомби на Саудитска Арабия и ОАЕ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10466088 www.24chasa.bg
Франсоа Оланд СНИМКА: Ройтерс

Франция е доставила през 2016 г. десетки хиляди бомби на Саудитска Арабия и ОАЕ, знаейки, че те ще бъдат използвани във войната в Йемен, съобщи интернет сайтът Disclose, цитиран от Франс прес.

Разследващата онлайн медия се позова на "поверителни документи свързани с отбраната". Според тях от 2016 г. насам Париж е разрешил доставката на близо 150 000 бомби на двете съюзнически страни от Залива, предаде БТА.

Документите, изготвени от Общия секретариат по отбраната и националната сигурност, съобщават за оживени дебати по въпроса между екипите на тогавашния министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан и колегата му от външното министерство Лоран Фабиюс, като полемиката е била разрешена от тогавашния президент Франсоа Оланд.

"Френските индустриалци искат разрешението да изнесат няколко десетки хиляди снаряда и ракети за армиите на Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар. Обща сума на договорите: 356,6 милиона евро", пише сайтът. "По това време трите държави бяха част от коалицията, която се намесва в Йемен" срещу бунтовниците хуси.

Поискано е разрешение за износ за саудитските сили на 41 500 снаряда от компанията Жюнгас (Junghas), както и на 3000 противотанкови снаряда, 10 000 димни снаряда, 50 000 експлозивни снаряда и 50 000 ракети, произведени от Некстър (Nexter) за ОАЕ, и на 346 противотанкови ракети на компанията Ем Бе Де А (MBDA) за катарската армия. Тогава външното министерство посочва, че тези боеприпаси се използват в конфликта в Йемен от френски оръжейни системи и "създават риск от неспазване на нашите международни ангажименти".

Министерството на отбраната обаче отказва да оспори договорите, с аргумента, че те представляват "близо една трета от обема на износа ни".

Според Disclose "доставката на бомбите става толкова спорна тема, че в крайна сметка решението е взето от държавния глава Франсоа Оланд". Засега няма коментар от него.

По данни на ООН преките и непреки жертви на конфликта в Йемен са 377 000 души. Милиони мирни граждани бяха принудени да напуснат домовете си заради войната в тази страна.