Унгария блокира съвместния принос на ЕС за "Среща на върха за демокрацията"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10466230 www.24chasa.bg
Виктор Орбан СНИМКА Ройтерс

Унгария е блокирала съвместния принос на страните от ЕС за организираната от президента на САЩ Джо Байдън "Среща на върха за демокрацията", предаде ДПА, като се позовава на дипломатически източници.

Плановете са били съвместният принос на ЕС към срещата на върха да бъде под формата на документ с обща позиция по основните точки от дневния ред. Това вече е било договорено на работно ниво.

Дипломати съобщиха, че Будапеща е използвала правото си на вето, защото унгарският премиер Виктор Орбан е бил единственият лидер от ЕС, който не беше поканен на онлайн срещата следващата седмица, предаде БТА.

Освен това правителството на Орбан е опитало да попречи на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да присъстват на срещата. Опитът се е провалил, след като е било получено правно становище, че те могат да участват в срещата дори и против волята на някоя от страните членки.

Организираната от Байдън среща ще се проведе следващия четвъртък и петък, като трите ключови теми на нея ще бъдат "защитата срещу авторитаризма", "борбата с корупцията" и "подкрепата на зачитането на човешките права". Унгарският лидер е обвиняван от критици, че се проваля в тези области.

Дипломати признаха, че решението на Будапеща да блокира европейското участие едва ли е било голяма изненада, предвид че решението да не бъде поканена само Будапеща от всички страни в ЕС е било смятано за значително порицание.