Белгия затваря училища и детски градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/10466360 www.24chasa.bg
Белгийските власти засилват противоепидемичните Снимка: Ройтерс

Белгийските власти засилват противоепидемичните мерки заради риска от разпространение на новия вариант на COVID-19 и избягване на тежестта върху здравната система, съобщи европейското издание Politico.

Носенето на маски става задължително за деца от 6-годишна възраст, а не само за възрастни, както беше досега. Всички детски градини и основни училища ще бъдат затворени от 20 декември. Средните училища ще бъдат прехвърлени на по-гъвкав график с частичен преход на учениците към дистанционно обучение. Освен това класните стаи ще бъдат оборудвани с уреди за измерване на въглероден диоксид и допълнителна вентилация, съобщи БНТ.

Властите призовават населението да ограничи максимално социалните контакти. Освен това родителите са инструктирани да правят PCR тестове за деца възможно най-често.

Тези мерки бяха разработени след заседание на правителствения консултативен комитет, ангажиран с разработването на противоепидемични мерки.

По-строг контрол върху разпространението на вируса се наложи поради факта, че през последните три седмици голям брой заразени с коронавирус постъпиха в болници, което доведе до увеличаване на тежестта върху лечебните заведения. Болниците са принудени да спрат да приемат неспешни пациенти и работят на предела на силите си.

От началото на пандемията в Белгия са регистрирани 1,8 милиона случая на инфекция, починали са 27 100 души.