Представители по сигурността на България, Турция и Гърция се срещнаха на границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10467492 www.24chasa.bg
ГКПП "Капитан Андреево".

На ГКПП Капъкуле край Одрин, където се събират границите на Турция, България и Гърция, се проведе среща на отговорни представители по сигурността на трите съседни държави, предаде БТА.

На нея бе отбелязана 5-тата годишнина от създаването на "Съвместен център за контакти" за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Капъкуле с непрекъснат работен режим 24 часа на ден и 7 дни в седмицата.

Центърът бе тържествено открит на 25 ноември 2016 г. с участието на вътрешните министри на трите държави. Целта на съвместната инициатива е да се улесни разрешаване на граничните и митническите проблеми между Турция, България и Гърция.

На срещата между отговорните представители на България, Турция и Гърция е било отчетено, че за изминалите пет години от основаването на центъра са били разрешени редица въпроси на съвместното сътрудничество. На първо място по проблемите на нелегалната миграция, борбата срещу организираната престъпност и трансграничните престъпления, сътрудничеството между граничните и митническите служби, посочиха турските източници.

Домакинът на срещата - генералният директор на Дирекцията по сигурността на Турция Мехмет Акташ, е акцентирал на активно сътрудничеството между граничните и митническите служби на Капъкуле и Капитан Андреево. Както и на обмена на специализирана информация и по въпроси, свързани с обслужването на гражданите по границите.

Обсъдена е била и програмата за дейността на Центъра през 2022 г.

Освен генералния директор на Дирекцията по сигурността на Турция Мехмет Акташ, от турска страна в срещата е участвал валията /областният управител/ на Одрин Екрем Джаналп, директорът на областната дирекция за митници и външна търговия Тракия Нихат Кънък, както и ръководители на службите за борба срещу наркотрафика, нелегалната миграция, на жандармерията и на транспортната полиция.