Спадът на технологичните акции изтри 15 млрд. долара от богатството на Илон Мъск

https://www.24chasa.bg/novini/article/10467778 www.24chasa.bg
Илон Мъск Снимка: Ройтерс

Най-богатите технологични магнати в САЩ изгубиха десетки милиарди долара от колективното си богатство на фона на спада в цената на технологичните акции заради опасенията от инфлация и затягане на икономиката, предава Bloomberg, цитирани от investor.

Нетното богатство на Илон Мъск е намаляло с 15,2 млрд. долара в петък, най-големия спад сред технологичните милиардери, след като книжата на Tesla продължиха загубите си. По този начин състоянието на Мъск вече се оценява на 268,9 млрд. долара, което все още е ръст със 72% от началото на годината, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Нетното състояние на Джеф Безос е намаляло с 2,7 млрд. долара, след като цената на акциите на Amazon.com спадна с 1,4% в Ню Йорк, а съоснователят на Oracle Лари Елисън е отписал 2,6 млрд. долара от състоянието си. Богатството на Марк Зукърбърг е намаляло с 1,3 млрд. долара до 114,7 млрд. долара. Той неотдавна преименува компанията си на Meta Platforms след почти 20-процентен спад на цената на акциите на Facebook спрямо връхната им точка през последно време.

Пазарите продължават да реагират на ускоряването на инфлацията и вероятността Федералният резерв да пристъпи по-бързо към ограничаване на покупките на облигации.

Американските технологични милиардери от топ десет са изгубили общо 27,4 млрд. долара от богатството си, показва индексът на Bloomberg.