Ученици от Плевен спечелиха национален здравен конкурс

https://www.24chasa.bg/novini/article/10468055 www.24chasa.bg
Снимка: Официален сайт на община Плевен

Десетокласници от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици "Димитър Димов" в Плевен са класирани на първо място в 13-тия Национален ученически конкурс "Посланици на здравето". Това съобщи за БТА Грета Димова, зам.-директор на училището.

Конкурсът се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести по инициатива на Министерството на здравеопазването в партньорство с други министерства и институции. Той е фокусиран върху две тематични направления "Здравословно хранене и физическа активност" и "Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол".

С първа награда на Министерството на младежта и спорта е отличен проектът "Храната наш Приятел - движението наш Съюзник", разработен от ученици от 10а клас на Езиковата гимназия в Плевен, с ръководител Людмила Бояджиева, учител по биология и химия. "Фокусът на проекта е върху инсулиновата резистентност, защото прекият път към това заболяване е неправилното хранене и липсата или занижената двигателна активност", коментира Димова.

Учениците са провели поредица от дейности, чрез които са провокирали хора, които не знаят за заболяването, а всъщност боледуват от него, както и такива с диабет тип 2, да променят начина си на хранене и да подобрят физическата си активност. В проекта са били реализирани и интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори.