"168 часа": Ще пометат ли победителите партньорите си в коалицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10469035 www.24chasa.bg
Ще овладее ли Кирил Петков голяма част от политическия спектър?

Догодина могат да предизвикат предсрочни избори

Би ли заложил Кирил Петков на тактиката “Разделяй и владей” и ще го дебнат ли съюзниците за всяка грешка

Осман Октай: Приключи начертаният от Андрей Луканов модел партията държава да не понесе отговорност и да настани олигарсите си във властта

"Продължаваме промяната" има шансове да разбута цялата политическа конфигурация и да помете своите коалиционни партньори, които са в криза. Лидерите им с изключение на Слави Трифонов са в оставка, те са се сринали. Партиите може

да се свият съвсем

до размерите на извънпарламентарни сили при евентуални следващи избори, когато ПП е на върха на вълната. Според наблюдатели това неминуемо ще доведе до различен от досегашния начин на управление и на политически живот.

"Много хора не разбраха, че заложеният от Андрей Луканов в началото на прехода политико-олигархичен шаблон приключи. Тогава беше начертано как бившата партия държава да не плати цена за извършеното за 45 години и да си подреди олигарсите по подобие на Москва.

Вече ще имаме модел на промяната, която започна с протестите миналото лято – коментира Осман Октай пред "168 часа". – Това ще се превърне в снежна топка и ще доубие БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". И когато "Продължаваме промяната" преценят, че могат да получат по-сериозно присъствие в парламента, ще поискат предсрочни избори."

Така ще могат да се отърват от трудните коалиционни взаимоотношения или поне да бъдат доминираща сила и да не предоставят равен брой министри на останалите.

"Най-подходящото време за извънредния вот ще бъде

пролетта или

есента на 2022 г.

и тогава наистина ще приключи всичко, заложено от Кръглата маса", смята още Осман Октай.

Превръщането на БСП в незначителен фактор обаче няма да е лесна работа. Корнелия Нинова вече зае отбранителна позиция. Тя се срещна с Кирил Петков и Асен Василев на своя територия като домакин, с което демонстрира сила. Освен това се надява да влезе в правителството и да бъде отговорна за това кои от нейните съпартийци ще се сдобият с реални постове. По този начин се надява да се съхрани като председател и да запази целостта на раздираната от противоречия столетница.

Няма да се дадат без бой и демократите. Христо Иванов успя да превърне традиционната десница в различен тип формация. В момента тя се състои от три партии, които често са на различни позиции. "Демократична България" няма да изчезне, но би могла да се свие до позициите си на градска политическа сила, както беше допреди 2 години.

Какво ще се случи с "Има такъв народ" и какви са рисковете пред "Продължаваме промяната", четете ТУК.

Слави Трифонов обича думата му да се чува.
Слави Трифонов обича думата му да се чува.