Кирил Петков: Министрите сами ще избират заместниците си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10469094 www.24chasa.bg
Кирил Петков

- Държавните предприятия - в едно министерство, иновационните фондове - в друго

- Реалистично е новият кабинет да положи клетва в седмицата след 13 декември

Днес изпращаме коалиционния договор до партньорите ни и очакваме обратна връзка, каза лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по БТВ. До сряда се надяваме да имаме финализиран договор с политики и разпределение на министерствата. До края на следващата седмица се надявам да имаме нов кабинет.

Всеки от партньорите ще има собствен избор в министерствата, които попадат в неговата квота, когато се договорим кои ще бъдат. Първо ще съгласуваме политиките, после всяка партия ще може да номинира най-добрите си кадри. Ще дадем възможност на министрите да си изберат сами екипи и ще изискваме от тях резултати, каза Кирил Петков. Няма да има политически чадъри, добави той.

Ротационният принцип за председател на Народното събрание бе интересен като идея, но впоследствие продължихме разговорите и решихме заедно, че е добре да покажем обединение към фигура която олицетворява промяната - млад юрист с чисто минало, каза Петков.

На въпрос търсил ли се е пост за Корнелия Нинова той отговори: до момента никой не е търсил при нас като специални постове.

Петков каза, че се мисли в посока икономическата активност да се раздели в две посоки - държавните предприятия да са в едно министерство, а другата посока е иновационните фондове и растежа в друга структура.

Бойко Рашков ще е наша номинация за вътрешен министър към коалиционните партньори, каза Кирил Петков. Изразихме ясно, че бихме се радвали той да е нашето предложение.

За смяната на главен прокурор и на ВСС се изисква конституционно мнозинство. Без подкрепата на ГЕРБ няма как да се случи. Мислим варианти с нашите 135 депутати в коалицията - нови хора да влязат в Инспектората на ВСС, той да оцени как се справя ВСС. Доколкото знам на ВСС изтича мандата следващата година, може би трябва да сложим с промяна в закона някаква атестация за новите членове на ВСС, каза Кирил Петков. 

Той добави - всички се обединихме, че КПКОНПИ трябва да има разследващи функции, въпросът е да има ясен контрол върху тях. Проверки и върху нашите екипи, и върху самите нас са добре дошли.

Според него за политическа атака говорил моментът, в който случаят с Ваня Караганева и ДКК излезе "гръмко". Събрахме всички наши депутати и им казахме: ако някой стъпи погрешно, първите които ще бъдат инспектирани ще са от нашия отбор, един аршин за всички, каза Петков.

За бюджета догодина той каза - очакваме максимално дефицит от 4%, който може да се финансира от увеличени приходи и частично от дълг. 

По думите му идеята за максималния осигурителен праг е да се актуализира съразмерно със средната работна заплата.

Бихме предложили в Народното събрание да се влиза със зелен сертификат, заяви Петков.

На въпрос кога новият кабинет ще положи клетва пред Народното събрание той отговори: оптимистично - другата седмица, реалистично - седмицата след това.

Очаквайте подробности.