Шън Хайсюн: Джордж Флойд радваше ли се на демокрация и човешки права?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10469436 www.24chasa.bg

Вчера на церемония по откриването на международния форум „Демокрацията: общочовешка ценност“ директорът на Китайската медийна група Шън Хайсюн коментира последствията от налагането на американската демокрация, посочвайки, че образът на САЩ като „фар на демокрацията“ очевидно е в упадък, а реалната демокрация там е „сериозно болна“, съобщи Радио Китай.

„Гледайки отчаянието в очите на невинните афганистанци, които загубиха животите си при т.нар. прецизни удари, оправдани с борбата срещу тероризма, се питам това ли е демокрацията, която САЩ продават на света? Защо американците не я опитат в собствената си страна? Радвал ли се е Джордж Флойд, докато се задушаваше под полицейския ботуш, на това, което американците наричат „демокрация“ и „човешки права?“, запита Шън Хайсюн.

По думите му, като служител с над 30-годишен опит в медия, той е бил свидетел на развитието на концепцията за демокрация в целия процес в Китай и промените, които тя е донесла за хората и държавата. Противно на това американската страна пренебрегва различията в историята и състоянието на различните държави и популяризира своя модел на демокрация, с което обаче създаде и продължава да създава проблеми в целия свят, а в самите САЩ също има огромни проблеми, каза Шън Хайсюн и добави, че в международната общност има съгласие, че демокрацията не е декорация, а средство за постигане на благополучието от целия народ.

В сегашната сложна международна среда, КМГ ще продължава да играе активната роля за насърчаване изграждането на общност на споделена съдба с повече съобщения за резултатите от прилагането на китайската демокрация. КМГ ще засилва сътрудничеството с партньори от Европа, Латинска Америка, АСЕАН, Африка и Близкия изток, за да насърчават заедно обмена между цивилизациите и да премахват негативното влияние от хегемонията, расовата дискриминация и идеологическите предразсъдъци.