В Златоград има улица на прадядото на новия шеф на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/10470232 www.24chasa.bg
Бившият депутат от Златоград Сирко Станчев (вляво) и двама министри - на правосъдието Илия Кожухаров и на просвещението физикът проф. Георги Манев, сред керван камили в центъра на Златоград през 1938 г. Снимката е публикувана в книгата на Ефим Ушев “Златоградски страници”.
  • Сирко Станчев направил първата баня
  • При Кимон Георгиев е интерниран в родопския град, направил и тютюневата кооперация “Джебел басма”
  • Като депутат се подписва за спасяването на българските евреи, разстрелян е от Народния съд

В Златоград има улица “Сирко Станчев”, на името на прадядото на сегашния председател на 47-ото НС Никола Минчев. Малката улица е в старата част на града в близост до музея “Дельо хайдутин”.

Сирко Станчев, който

бил военен

Новият парламентарен шеф Никола Минчев обеща да наложи нов тон на работа в пленарната зала.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Новият парламентарен шеф Никола Минчев обеща да наложи нов тон на работа в пленарната зала. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

и търговец,

е интерниран от правителството на Кимон Георгиев в Златоград, понеже бил близък на двореца. Установява тесни приятелски връзки с местните жители.

“Бил е два пъти в 24-ото и 25-ото народно събрание като представител от Златоград. През 1943 г. подписва обръщението на 42-ма народни представители против изселването на българските евреи, година по-късно е осъден от т.нар. Народен съд и на 1 февруари 1945 г. е разстрелян”, разказва Ефим Ушев, писател и автор на историята на Златоград в 4 тома.

Според Ушев

с влиянието си в

правителствените

и дворцовите

кръгове

Сирко Станчев има огромен принос за развитието и просперитета на Златоград.

Оказал е съдействие за изграждането на тютюневата кооперация “Джебел басма”, на сградата на Българската земеделска и кооперативна банка, на градската баня - първата обществена баня в Родопите, както и на други сгради - читалище, училище, съдебна палата.

Съдействал и за отпускане на пенсия на изпадналата в немилост Василка Змейкович, съпруга на просветния деец Яков Змейкович, който е бил дълго време учител в града.

“Наследниците на Сирко Станчев също са съпричастни към делото му в Златоград. Те също,

включително и

Никола Минчев, са

се интересували

от връзката му

с града”,

добави Ушев.

Той е предлагал два пъти - през 2013 и през 2017 г., Сирко Станчев да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на Златоград, но местният парламент не е гласувал предложенията му.

В петък Никола Минчев бе избран за председател на 47-ото НС. Юристът е едва на 34 г. - най-младият парламентарен шеф в историята ни, но неговият род има традиции в политиката.