Синдикати: Ниският процент на заразени ученици показа здравното безсмислие на мярката

https://www.24chasa.bg/novini/article/10470923 www.24chasa.bg
Юлиян Петров

53% са ваксинираните учители, а още поне 35% имат установени антитела 

Нищожно ниския 0,035% процент на заразени ученици показа здравното безсмислие на тази мярка. Това пише в позиция синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ .

Според тях освен, че внесе огромен хаос в образователната система, тестването на учениците от начален етап генерира и поддържа дискриминационни разделения и огромен процент изключени от системата ученици. "Вредите от досегашния локдаун бяха огромни и са трудно поправими. Здравния министър Стойчо Кацаров беше в основата на този образователен локдаун", пише още в позицията им. Те настояват за оставката на Кацаров, заради "образователен геноцид към българските ученици".

"Тръгването на всички учениците при тестване веднъж седмично е закъсняло решение. Това продължава да генерира разделение в системата и поне 15% ще останат извън нея, поради несъгласие за тестване. Непланираните светкавични решения към най-голямата в България публична сфера – образование създава огромно напрежение към учители, родители и директори, и този стил на управление трябва незабавно да се промени!", пишат още те.

Настояват всички учители и директори, които участват в организирането на тестове в клас да получат допълнително възнаграждение,а отпускът за възстановяване след ваксина, да бъде и след третата доза.

53% са ваксинираните български учители, а още поне 35% имат установени антитела. Затова образователните институции са възможно най-безопасната среда в България, пише още в позицията им.

Те имат и няколко искания към новия министър на образованието. Едно от тях е префокусиране от академични знания към практиката и пазара на труда. Образователна система, която е деполярна и не генерира частни уроци и разбира се още много реални резултати.

Бюджетът за образование да достигне 6% от БВП в рамките на три години, като през 2022 да бъде поне 4,6%. Да се увеличат ЕРС с 25% в бюджет 2022. Да се увеличат заплатите на учители и директори с 15% от 1.01.2022 година. Да се спре „политическото“ говоренето за премахването на делегираните бюджети и се направи промяна на действащите сега компоненти в тях, като се добавят нови, при увеличени финансови средства за образование. Да се върне възпитателната роля и функция на българските учители и българското училище. Да се формира успешна политика за привличане и задържане на млади учители, на фона на 57,3 години средна възраст при педагозите в България;

Българските учители да преминат към втора категория труд, като паралелно с това се формират компенсаторни механизми за защита и борба срещу стреса в учителския труд.

"Във връзка с дебата за започване на учебната година от 1 септември, нека това решение да не се взема прибързано и политически. Ако учениците се върнат в клас на 1 септември, то учители и директори ще започват на 15 август, което е абсолютно неприемливо за Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, категорични са те.