Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната ще вдигне доходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10471002 www.24chasa.bg
ДИМИТЪР РАДЕВ

Самият процес по присъединяване към еврозоната и приемането на еврото ще увеличи разполагаемите доходи на хората, а този процес ще продължи и след това. Неслучайно синдикатите са толкова големи привърженици към присъединяването, защото те знаят от опита на другите държави, които се присъединиха към еврозоната, че процесът води до увеличаване на доходите. Това каза председателят на БНБ Димитър Радев в интервю за предаването на Би Ти Ви „Тази сутрин“.

Интервю с Димитър Радев специално за "24 часа" четете тук

„Технически сме готови за януари 2024 г. Голямата част от работата е върху плещите на БНБ, ще видим дали и политиците са готови“, каза още Радев.

България е в много добра изходна позиция по отношение на фискалните критерии за приемането ни в еврозоната. „Има определени критерии свързани примерно с дефицита. Ние сме в много добра изходна позиция, трябва да се случи голям пробив в публичните финанси, за да не спазим тези критерии. Имаме един от най-ниските дялове дълг към БВП. Няма сериозна перспектива и при изпълнението на тазгодишния бюджет да се стигне до голям дефицит“, каза Радев.

6 месеца преди приемането ни ще се определи курса лев-евро. Но вече има решение и на генералния съвет на ЕЦБ, и наше – равновесният курс да е този, който имаме в момента. Той ще се използва при присъединяването, каза Радев. Той припомни, че периодът за паралелно използване и на двете валути – лев и евро, ще е кратък, един месец. По-дълго време цените ще се обявяват и в двете валути – 6 месеца преди и 1 години след приемането.

ББР като всяка друга българска банка се наблюдава от БНБ, тя по никакъв начин не е рискова. Тази година сме изготвили два доклада за банката и всички детайли за състоянието й са включени в тях. Публична информация е, че ББР е с най-висока капиталова адекватност в системата и втора по ликвидност, каза Радев. Така че това, което стана тази година в банката със смяната на ръководството и скандалите с акционера, тя не представлява заплаха за банковата система, заключи той.