Кирил Петков потвърди: Ще има 4 вицепремиери и две нови министерства (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10471385 www.24chasa.bg

Президентът връчва мандата на "Продължаваме промяната" още тази седмица, те няма да бавят състава на правителството

4 вицепремиери и 2 нови министерства ще има в структурата на новото правителство. Това потвърди Кирил Петков пред журналисти след срещата при президента в консултациите с парламентарните сили преди връчването на мандата.

Кирил Петков потвърди: Ще има 4 вицепремиери и две нови министерства (Видео)

Той напомни, че в полунощ е изпратено коалиционното споразумение и структурата на правителството на коалиционните партньори и се очаква тяхното становище. Надявал се до утре следобед да има отговор, след като партиите минат вътрешната си дискусия. Това не е прост документ, в него има много политики и се надявам да бъде анализиран.

До момента не е точно разпределено вицепремиерите да са от всяка партия по един, но това ще бъде част от общата дискусия. Ние гледаме как най-функционално да се разпределят нещата. Структурата не е функция само на партийни квоти и разпределения, най-важното е тази нова структура да бъде работеща, коментира Петков. Той отказа да назове формулата, по която ще бъдат разпределени министерските кресла, за да даде време на партньорите да го обсъдят.

Махнали сме в момента формалността на срещите, не се бият фанфари, непрекъснато си говорим и сме готови да отидем при всеки от партньорите ни във всеки един момент за дискусия, обясни Петков.

Ще има министерство на държавните предприятия и то ще бъде изградено по най-конструктивния начин, потвърди той. Министерството на икономиката и едно-две други държавни предприятия ще бъде разделено на две. Така че ще има едно министерство на иновациите и растежа, а другото ще е на държавните предприятия. Тези две функции, въпреки че до момента са били обединявани под едно министерство, реално имат съвсем различни функции в модела на икономическо развитие. Държавните предприятия са гръбнака на част от индустрията в България. А другите - агресивен растеж, предприемачество, експортен потенциал, който няма нищо общо с първото. Мислим го главно от ефективност как една бъдеща изпълнителна власт би работила най-добре, защото всички ние имаме една обща задача - да върнем растежа на икономиката, обясни Петков

Тази седмица ще бъде връчен мандата, но това зависи от отговора на коалиционните партньори. Ако имаме одобрение от тях, няма да бавим и ден, отговори той на въпрос дали веднага ще представят състав на правителство.

Във всяка една от 18-те групи имаме 90% сходство и 10%, за които трябва да бъде направен анализ. Нямаме група, в която да имаме 100%, но и нямаме група, в която да има червена линия. Има теми, по които в момента няма как да сме сигурни, че взимаме най-правилното решение. И тези мерки и политики сме ги сложили под обща група, за да бъде направен анализ кои са най-добрите следващи стъпки, обясни Петков.

Запитан дали и максималният осигурителен праг не е червена линия заради позицията на ДБ, Петков обясни, че имат доста добри дискусии и предстоят срещи с асоциациите, които имат отношение по темата. Но за максималния осигурителен праг ние имаме ясно становище - реално той трябва да бъде актуализиран със средната работна заплата. Той не се повишава, а върви в съответствие 2.3 между този праг и средната работна заплата. В историята на този праг има цифри като 4 и е падал във времето до 2.6, 2.5. 2.3 исторически е едно от най-ниските нива, обясни Петков.