Робот следи за дистанцията по време на пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10471565 www.24chasa.bg
Робот следи за дистанцията между хората в пандемията. Снимка: eurekalert.org

Американски учени създадоха робот, който следи за спазването на социална дистанция на публични места - една от основните мерки в борбата с разпространението на новия коронавирус, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

Той успява да открие в тълпа от хора нарушителите, пробива си път до тях и настоява да се отдалечат чрез текст, изписан на дисплея му. Според епидемиолозите спазването на дистанция от поне два метра ограничава разпространението на COVID-19.

Автономният мобилен робот е дело на специалисти от университета на щата Мериленд. Той "хваща" нарушителите, като използва собствената си цветна камера и специален сензор. Освен това може да се включи към съществуваща система за видеонаблюдение, пише БТА.

Изследователите тестват уменията на робота с доброволци, които нарушавават правилата за социална дистанция. Той успява да открие повечето от нарушителите, а включването му към система за видеонаблюдение подобрява допълнително резултатите.

Роботът може да използва термокамера за откриване на хора с повишена температура, като по този начин подпомага усилията за проследяване на заразени с COVID-19.

Разработката е представена в списанието "Пъблик лайбръри ъв сайънс".