В Румъния тестват учениците за COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/10471714 www.24chasa.bg
На 10 ноември тази година започна тестването на децата от 1-ви до 4-ти клас в България. СНИМКА: Николай Литов

От днес в Румъния започва тестването на учениците за COVID-19 чрез тестове със слюнка, съобщава телевизия Диджи24, цитирана от БТА.

Тестовете бяха доставени на училищата в края на миналата седмица. Препоръката е всеки ученик да се тества по два пъти седмично, като за тази цел бяха определени дните понеделник и четвъртък.

Министерството на образованието уточни, че са купени тестове и за преподавателите и непедагогическия персонал на училищата. Те ще се тестват по същия начин, както и учениците.

Учениците от гимназиите ще получават тестовете от учителите, а при по-малките деца тестовете ще се дават на родителите.

Телевизията отбелязва, че едно от безпокойствата във връзка с тестването е че липсва стандартна процедура за предаване на резултатите.

В някои училища тестването ще се извършва в класната стая, но редица други учебни заведения решиха това да става вкъщи, така че процедурата да се наблюдава от възрастен, който да следи дали тестът се използва правилно.

Тестването се базира на добросъвестността на родителите, но кой ще гарантира, че родителят ще предаде правилно резултата, пита медията.

Сайтът Зиаре посочва, че някои учители и класни ръководители са поискали от родителите да попълнят декларация на собствена отговорност, с която потвърждават резултата от теста.

Общо 6,5 милиона теста на базата на слюнка бяха доставени в училищата и раздадени на учениците и персонала.

Румъния отчита подобряване на епидемиологичната ситуация в последните седмици, но установяването на два случая на варианта Омикрон предизвиква безпокойство. Вчера в страната бяха регистрирани 916 нови случая на коронавирусна инфекция и 78 смъртни случая. В интензивни отделения се намират 910 пациенти.

От началото на ваксинационната кампания в страната са поставени 15 128 779 дози ваксина. До момента 7 523 356 румънци са се ваксинирали с пълната схема, а 1 654 532 души са получили и бустерна доза.