Китайската научноизследователска експедиция се завърна от мисията си в Марианската падина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10471882 www.24chasa.bg
Китайската научноизследователска експедиция „Тансуо-1“ се завърна в Саня от своята мисия в Марианската падина СНИМКА: Радио Китай

Китайската научноизследователска експедиция „Тансуо-1“ се завърна в Саня, провинция Хайнан, от своята мисия в Марианската падина, съобщи Радио Китай. Учените извършиха 23 подводни проучвания с подводницата „Фъндоуджъ“, включително до най-дълбоката част на дълбочина над 10 000 метра. Те събраха ценни проби от океанското дъно, сред които седимент, скали и биологични образци, предоставяйки ценна информация за мултидисциплинарните проучвания.

В експедицията участваха 17 китайски учени, като сред достигналите дълбочина от 10 000 метра бяха пет жени. До момента подводницата „Фъндоуджъ“ е извършила 21 потапяния до най-дълбоката точка на падината с 27 учени на борда, което нарежда Китай на челното място в света.

По време на настоящата експедиция екипът от учени даде старта на инициативата „Марианска падина“, както и на проект за изучаване на околната среда и екологията на района, които имат за цел да насърчат международното сътрудничество в сферата.