"168 ч.": В одеското с. Кулевча живеят българи. Странно е пазено от бедствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10472103 www.24chasa.bg
Кръстът пред храма “Свети Николай”в село Кулевча привлича поклонници.

Намира се в южната точка на въображаем кръст, чийто северен край е Чернобил, а източният е на мястото, където през 1888 г. катастрофира императорският влак

Неголямото село Кулевча се намира в Саратски район на Одеска област. В него живеят предимно бесарабски българи, чиито предци са изселници от шуменското село Кюлевча. Но от известно време то се прочу сред православния народ на Украйна, Молдова и Русия и потокът от вярващи, които искат да видят с очите си истинските чудеса, случващи се в тукашния храм "Свети Николай", става все по-пълноводен. А много поклонници след това се връщат тук пак и пак.

С какво ги привлича

този обикновен селски храм?

Наистина, обградената от зелени декоративни храсти и цветя черква е истинско райско кътче след суетнята на големия град. Тук служи отец Павел, който разказва за чудесата, случващи се в храма, посветен на св. Николай Мирликийски. Но преди да покани поклонниците вътре в черквата, свещеникът ги води към големия поклонен кръст в двора. Той е и първото чудо на Кулевча. Всъщност тукашният кръст се явява долната точка на един огромен въображаем кръст, разпрострял се над територията на цяла Украйна. По благословението на благодатни църковни старци в четирите противоположни краища на страната са въздигнати четири поклонни кръста. Северният е в Чернобил, южният е в Кулевча, западният е в Стари Почаев, а източният – под Харков, на мястото на катастрофата на императорския влак през 1888 година.

Каква е историята за поставянето на четирите кръста, четете ТУК.

Селото е на южния край на въображаем кръст, чийто източен край е мястото на катастрофата на императорското семейство през 1888 г. То оживява.
Селото е на южния край на въображаем кръст, чийто източен край е мястото на катастрофата на императорското семейство през 1888 г. То оживява.