"168 часа": Абрамович спечели дело за клевета - не е човек на Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/10472123 www.24chasa.bg

Описан е в книгата "Хората на Путин" като “касиер” и на Елцин, милиардерът възмутен

Бестселърът провокира серия от искове на бизнесмени за очерняне на репутацията им

“Роснефт” съди авторката за твърдението, че е присвоила нефтената компания ЮКОС по занижени цени в нагласен търг

Корицата на книгата
Корицата на книгата "Хората на Путин"

Британски съдия постанови като клеветнически срещу Роман Абрамович пасажи от бестселъра "Хората на Путин. Как КГБ си върна Русия и след това пое на Запад". Включително твърдението, че е купил футболния клуб "Челси" по нареждане на президента. Руският олигарх съди журналистката Катрин Белтън, бивш кореспондент на "Файненшъл Таймс" в Москва, и издателството "Харпър Колинс".

Катрин Белтън
Катрин Белтън

В предварителното решение съдия Аманда Типълс от Лондонския кралски съд твърди, че от тези текстове читателят ще разбере, че Абрамович е купил клуба от Висшата лига за 150 милиона паунда през 2003 г. под ръководството на Кремъл. Според магистрата

книгата съдържа

и внушение,

че олигархът е бил задължен да "направи състоянието на своята бизнес империя достъпно за ползване от президента Путин и режима му.

Или той би могъл да "загуби богатството си в полза на руската държава", да бъде изгонен или изпратен в затвора, се казва в документа от 34 страници. Съдия Типълс коментира, че на този етап решението на съда се отнася само за смисъла и че съдът не постановява верни ли са, или не твърденията в бестселъра за Абрамович или някой друг, описан в книгата, пише в. "Гардиън".

Какъв е искът на Роман Абрамович и кои компании също заведоха дела срещу авторката на книгата, четете ТУК.