Бургас през 2021-а: електробуси с анти-COVID филтри, Ченгене скеле - новата туристическа дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/10472391 www.24chasa.bg
Етнографският комплекс “Ченгене скеле” е новата туристическа дестинация на Бургас.

Въпреки пандемията градът продължи да се променя към по-добро

Пандемията промени живота и бизнеса на всички. Въпреки трудностите обаче Бургас продължи да се развива с бързи темпове през 2021 г. Общината не изостана по нито един от зададените в програмата си проекти и дори надгради постигнатото с нови придобивки и удобства за жителите.

Бургас ще стане

първият град в страната,
който до пролетта ще обнови изцяло обществения си транспорт с електрически автобуси. Първите 11 тръгнаха в края на октомври по най-натоварените линии, а до март се очаква да бъдат доставени всичките 56, поръчани в Испания.  

Те са от най-ново поколение и освен че са екологични, пътниците в тях се радват на няколко екстри, включително на автоматична пречиствателна станция на въздуха срещу COVID-19, за което имат и медицински сертификат. В пътническите салони на автобусите има дори USB портове за зареждане на лични мобилни устройства.

Наред с модернизацията на обществения транспорт продължи и подобряване на пътната настилка в целия град и съставните селища. Тази година приключи и разширението на възловия бул. “Демокрация”, който е 1,8 км. Освен нов асфалт и озеленяване по трасето бяха изградени удобни тротоари и допълнителни паркоместа, а на възлови кръстовища общината пусна умни светофари да регулират натоварения трафик по една от най-важните пътни артерии.

През 2021 г. Бургас прибави още един обект в профила си на туристическа дестинация. Това е етнографският комплекс “Ченгене скеле” в границите на едноименното рибарско селище на 15 км южно от града. Само за 6 месеца той успя да се утвърди като туристическа дестинация.

Трите експозиционни къщички, представящи рибарския занаят и традиция, бяха изградени по проект за “Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище “Ченгене скеле”, финансиран по Оперативна програма “Морско дело и рибарство”.  

След като изцяло облагороди подстъпите към Ченгене скеле, местната администрация добавя нова атракция към него, пускайки лодки за разходка по каналите.

Общината разшири

и пристана на остров

Света Анастасия,
като удължи с 10 м старата кейова стена и изгради нова 40 метра, с което го затвори и направи по-безопасен за акостиране на плавателни съдове. Така вече е възможно да спират и яхти на парчето земя на 7 км югоизточно от Бургас, което е единственият обитаем остров в България.

За да поеме увеличения поток от туристи, дотам и до новата дестинация на Ченгене скеле, беше пуснат втори катамаран на име “Бургос”.

Негова кръстница стана олимпийската шампионка от Токио 2020 Стефани Кирякова. В края на годината 22 зони около оживени булеварди и пътища в Бургас светнаха с ново икономично осветление, което годишно пести на общината 200 хил. лв. за ток.  

Така бе повишена сигурността на пешеходци и шофьори в тъмната част на деня, а

за трудноподвижните

хора бяха

пуснати

4 асансьора
на важни подлези по бул. “Демокрация” и “Стефан Стамболов”. С ново осветление грейна и крайбрежната алея по протежение на Северния плаж. В една от любимите зони за разходка на бургазлии бяха монтирани 71 нови електрически стълба, които нощем осветяват участъка от моста до началото на велоалеята за Сарафово.
В много части на града пълна промяна претърпяха и улици, по които освен асфалта и подземните комуникации беше сменено и озеленяването. Общината засади по тях специално съобразени с климата на Бургас дръвчета, купени от Холандия.

Те са с изравнени корони, корените им не рушат тротоарите и придават по-естетичен вид на градската среда. Една от улиците с ново озеленяване е “Св. св. Кирил и Методий” в центъра, която преди това бе ремонтирана. Преасфалтиране на възлови участъци започна и в гъстонаселения кв. “Възраждане”. След като

преди 7 години укрепи

една от емблемите -

катедралния храм “Св.

св. Кирил и Методий”,
сега градската управа реши да върне блясъка му с реставрация на фасадата. Ремонтът започна през пролетта и върви по план, а след него църквата ще грейне със специално осветление нощем, както подобава на сграда, включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

С бързи темпове върви и изграждането на нов корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в кв. “Меден рудник”. Там се строи сграда на 3 етажа, която ще е с топла връзка с основния учебен корпус на училището.  

Разширението ще позволи на IT гимназията да разшири паралелките си и да награди базата за изучаване на иновативните направления. Нов корпус се строи и към СУ “Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града, който ще разполага с многофункционална зала и физкултурен салон.

Напредва и изграждането на новия Младежки културен център в “Меден рудник”, който трябва да е готов до март. Футуристичната сграда е замислена да се превърне в притегателен център за младежите в комплекса, населен с най-много млади хора в Бургас.

Пак там общината изгради цял блок с 47 апартамента с капацитет за 120 обитатели, които ще се отдават под наем само на студенти и млади семейства висшисти. По програма “Моят град, моята улица” по идея и задвижена от кмета Димитър Николов

бяха облагородени

пустеещи междублокови

пространства
Така буренясали общински терени в “Изгрев”, “Славейков”, “Лазур”, “Меден рудник” и “Братя Миладинови” се превърнаха в удобни паркинги, китни градинки и минипаркове за отдих.

Бургас продължи да променя облика си с обновяване на стотици стари сгради, някои от които паметници на културата. С финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж” и с помощта на общината емблематични къщи от началото на века заживяха втори живот, вместо да се рушат, а обитателите на малки кооперации намалиха чуствително сметките си за ток след външното саниране.

Изцяло бе обновена и пожарната в града по проект на общината.
Общината продължи да работи и за сигурността на гражданите си и като превантивна мярка срещу наводнения тази година завърши корекцията на река Отманлийска, която при обилни дъждове досега наводняваше терените наоколо.

Устието стана по-проводимо, а в участък от 1 км бе издградена защитна стена. Идеята е съоръжението да спира евентуални разливи по брега при висока вълна и ерозията.

“Доволен съм, че приключихме цялостното изпълнение на този проект, чиято цел е да защити и рибарското селище, комплекса “Ченгене скеле”, които се намират от двете страни на устието на Отманлийска”, заяви кметът Димитър Николов.

Друга стена пък пази

жителите на Сарафово
от рева на самолетите на близкото летище. Шумоизолиращото съоръжение с дължина 2,7 км бе завършено тази година като съвместен проект на концесионера на аерогарата и общината.

Проблемът бе от години и осезаемо се усещаше нощем през лятото заради увеличения въздушен и автомобилен трафик.