Британски гражданин, убил моторист и ранил двама пешеходци при катастрофа, даден на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/10472865 www.24chasa.bg
Съдът в Стара Загора наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия за тежката катастрофа. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Окръжната прокуратура в Стара Загора предаде на съд британец за причиняване на смърт на мотоциклетист при управление на автомобил след употреба на наркотични вещества, съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив. 
Внесеният обвинителен акт е срещу Ахмед  Ариф, на 28 години, поданик на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Той е предаден на съд за това, че на 03. 10 .2021 г. в Стара Загора причинил тежко пътнотранспортно произшествие, при което е загинал 42-годишен мотоциклетист и са ранени двама пешеходци.
Делото е внесено в съда два месеца след извършването на деянието.
На 03.10.2021 г., около 19,40 ч, в Стара Загора Ариф управлявал лек автомобил, марка БМВ. Той се движил по ул. „Ген. Столетов“ в посока от изток на запад. На кръстовището с ул. "Цар Иван Шишман“предприел забранена маневра "завой наляво“ и отнел предимството на насрещно движещия се мотоциклетист. Вследствие на сблъсъка, мотоциклетът се е отклонил вдясно спрямо посоката си на движение, излязъл от пътното платно и падайки, ударил намиращите се на тротоара двама пешеходци. Обвиняемият напуснал произшествието и направил опит да се укрие, но е бил установен и задържан от граждани. Те го предали на полицията. При тестването му с техническо средство е отчетен положителен резултат за употреба на наркотични вещества.
28-годишният британец, който е студент по медицина в четвърти курс,  е предаден на съд за престъпление по чл. 343 ал.4 от Наказателния кодекс - за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на Г. М., на 42 г.. и средни телесни повреди на А. А. на 16 г., и Р. В. на 53 г. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и извършителят е избягал от местопроизшествието. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години, уточняват от обвинението.
По делото са разпитани като свидетели повече от тридесет лица, изготвени са множество експертизи. Предстои Окръжният съд в Стара Загора да насрочи разпоредително заседание.