Кристалина Георгиева: Светът е изправен пред дигитална Берлинска стена

https://www.24chasa.bg/novini/article/10472939 www.24chasa.bg
Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Планетата е изправена пред нарастваща "дигитална Берлинска стена" между географските райони, която може да окаже негативно влияние върху крехкото икономическо възстановяване, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева по време на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи БТА, позовавайки се  на Франс прес.

По думите й задълбочаващата се разлика в дигиталното развитие на отделните региони отслабва конкуренцията и може да доведе до загуби за глобалния брутен вътрешен продукт /БВП/ между 3 и 6 процента през следващото десетилетие. "Изправени сме пред дигитална Берлинска стена заради увеличаване на рестрикциите на вноса и износа, както и поради спад в сътрудничеството в научната сфера", посочи Георгиева.

Ако САЩ, Европа и Китай позволят на икономиките си да се "отделят една от друга, на компаниите ще бъде все по-трудно да бъдат толкова конкурентоспособни, колкото са сега", заяви ръководителката на МВФ.

Ако раздалечаването продължи, сега доминиращите технологични играчи ще вземат още по-голям пазарен дял и ще имат по-малък стимул да бъдат все по-иновативни, допълни Георгиева. Това на свой ред ще свали международните технологични стандарти и ще ограничи оперативната съвместимост на инструментите, които компаниите ползват.