Иван Демерджиев: Основата на правосъдието трябва да е справедливостта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473029 www.24chasa.bg
Демерджиев участва във второто издание на Глобалния диалог на лидерите на правосъдието "Трансформиране на правосъдието за жизнеспособен обществен договор". Снимка пресцентър на министерството на правосъдието

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев участва във второто издание на Глобалния диалог на лидерите на правосъдието "Трансформиране на правосъдието за жизнеспособен обществен договор". Домакин е правителството на Латвия, в сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, "Партньорство за отворено правителство" и "Първопроходници за мирни, справедливи и приобщаващи общества", съобщават от пресцентъра на правосъдното ни министерство.

Според Демерджиев в основата на правосъдните ни системи трябва да стои справедливостта. Той е посочил, че основата на правосъдието са хората и справедливото разрешаване на техните проблеми: "Законността, правната сигурност, ефективните правни средства за защита и съдебен контрол, разделението на властите и равенството пред закона имат пряко въздействие върху живота на всеки гражданин."

Министърът на правосъдието е допълнил, че в последните две години върховенството на правото и независимостта на съдебните системи са изправени пред предизвикателството на пандемията от COVID-19. Това е довело до спешната необходимост от цифровизация на националните правосъдни системи.

Качественото функциониране на съдебната власт по време на криза е от решаващо значение за защитата на тези основополагащи принципи, е казал Демерджиев на форума.

Според него бързото навлизане на новите технологии трябва да бъде съчетано с гаранции за спазване на основните права на гражданите.

България си поставя за цел цялостна дигитализация на съдебните производства до 2026 г. Стремежът ни е да се гарантира максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки етап от съдебното производство. Това ще повиши и отчетността на съдебната власт и ще доведе до повишаване на доверието на гражданите и бизнеса, е посочил министърът, според когото по този начин ще се гарантира достъпът до правосъдие, но използването на цифрови технологии трябва да остане допълнителен подпомагащ инструмент, а не да замества стандартните процесуални гаранции за тези, когато нямат достъп до новите технологии.