Даниел Лорер: На броени дни сме от новото правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473078 www.24chasa.bg
ДАНИЕЛ ЛОРЕР

До края на седмицата мисля, че ще знаем структурата на новия Министерски съвет и е много вероятно да знаем, ако не всички, то повечето имена на предложените министри, каза в студиото на БТВ Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

Той не отрече, че най-вероятно ще е новият министър на иновациите и растежа, което ще се отдели от Министерството на икономиката.

"Идеята е настоящото Министерство на икономиката да се фокусира върху промишлеността, а новото министерство на иновациите -върху оперативните програми и финансовите инструменти за създаване на новата икономика. Хората, които ще ръководят тези институции, предстои да ги обявим до края на седмицата", каза Лорер.

В Министерството на икономиката има набор от държавни компании под шапката на ДКК, и не само, на които принципал е министъра и той ще продължи да се занимава с тях, докато оперативните програми и иновациите ще преминат към новото министерство.

„Държавните предприятия са съществена част от нашата икономика, така че имат нужда от надзор, финансиране и държавна опека", обясни Лорер.

Според него мегаструктурите като ДКК, ВиК Холдинг,  БЕХ не трябва да съществуват, защото "замъгляват" резултатите на държавните дружества и позволяват прехвърлянето на печалби и активи между тях по непрозрачен начин.

"Всички те процедират по един и същи начин - ин хаус процедури към държавни изпълнители, които продължават с възлагането на частни подизпълнители без обществени поръчки, и парите изчезват.  До голяма степен наличието на холдинг върху тази структура позволява това нещо да бъде скрито", посочи Даниел Лорер.

Премахването на държавните мегаструктури не е залегнало в коалиционното споразумение. В близките 1-2 г., това, което трябва да се случи, трябва да бъде оздравяване на тези дружества или тяхното прехвърляне към принципал, който може да ги управлява- вместо холдинга,  директно към министерството.

Според Лорер министърът трябва да има свободата да назначи екип, с който може да работи на високи обороти. Отборът, с който той влиза в министерството ,трябва да е готов да работи на 5-6-7-8-ма скорост, за да можем за 4 години да покажем на избирателите  огромен прогрес.

Смятаме да сменим ръководството на КПКОНПИ и да подсилим нейните прерогативи за контрол, допълни още той. 

"Една от идеите, която обсъждаме с коалиционните партньори, е да има по един човек от "Продължаваме промяната ", който ще бъде нещо като съветник на министъра, като минимален елемент на контрол от страна на мандатоносителя  върху всяко министерство. Надяваме се , че идеята ще бъде подкрепена от всички, защото целта е да оправдаем доверието на избирателите", каза Даниел Лорер.

Сред другите важни цели за новото управление е да спрат измирането от Ковид с активна кампания, обясняваща ползите от ваксинацията.

Асена Сербезова е чудесен професионалист, тя е жена, а те имат повече емпатия. Не я познавам, но искрено се надявам тя да е човекът, който да спре тази нечувана смъртност, коментира той.

Лорер заяви, че е доволен, че ПП ще носи тежестта на здравното  министерство. "Никой не го искаше. Този, които го поеме, ще трябва да изнесе битката на гърба си, но който я изнесе, ще бъде буквално спасител  на хиляди човешки животи", завърши Лорер.