Депутати от ГЕРБ отидоха в редакцията на в. "Труд"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473226 www.24chasa.bg
Тома Биков

Депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Даниел Митов пристигнаха в редакцията на вестник "Труд", за да изразят своята подкрепа към медията.

 "Това, което се случва с вестник "Труд" е изключително опасно по начина, по който се случва. Става дума за умишлена разправа с тази медия. Ако има някой арестуван, това е недопустимо", отсече Тома Биков. 

Даниел Митов обяви, че са събрали достатъчно подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание по темата.

"Какво дири тук собственик на сайт за фалшиви новини, човек с присъда, който е съветник в Министерството на културата? Румен Радев знае ли, че този човек работи в Министерството на културата", попита Биков. Депутатът визира Светослав Трайков, който е съветник на служебния министър на културата и часове преди това показа заповедта за затварянето на сградата пред журналисти. Според Биков обаче Трайков, участвал в спирането на метрото преди време, е бил хванат да шофира с над 2 промила алкохол в кръвта, а и сайтът за фалшиви новини "Информиран.нет" бил на негово име. "Същият човек е написал тук, че е дошъл да чегърта", каза Биков.

"Ако полицията арестува журналисти, това ще е закононарушение. Защо не е тук министърът на културата?", попита Биков.

"Защо и "Репортери без граници" не са тук", каза и Митов.

Блъсков разказа пред двамата депутати как е помолил за отсрочка областния управител Митко Михайлов, тъй като в момента върви съдебна процедура и първото дело е насрочено за февруари догодина. "Като реши съдът, че не сме прави, ще си вземем куфарите", обясни Блъсков. Михайлов обаче му казал, че ако даде отсрочка, щял да бъде уволнен от Минеков на първото заседание на Министерския съвет.

"Вероятно така ще стане, но няма да е Минеков, друг ще го уволни", каза Даниел Митов.

След като двамата с Тома Биков си тръгнаха, Блъсков обяви, че очакват в редакцията още една група депутати. Вероятно те ще са от младежите на ГЕРБ.

Депутатите видяха и утрешната първа страница на вестника, на която с едри букви пише "Убиват "Труд".

Тази сутрин полицията започна да запечатва редакцията на вестника, която се помещава в сграда на Министерството на културата.

Според министъра на културата Велислав Минеков медията е закъсняла с плащането на наема, а от друга страна, договорът не е с "Труд", а с фирмата "Южен кръст 2001". Затова министерството е пристъпило към принудително изземване, което се извършва съвместно с областната управа.

От Министерството на културата искат офисите да се ползват от Националния институт за недвижимо културно наследство, защото такова е било тяхното предназначение.