Вашингтон удря с “Магнитски” руски олигарси, властта в Китай и в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473451 www.24chasa.bg
ДЖО БАЙДЪН СНИМКА: РОЙТЕРС

В четвъртък на виртуална среща се събират лидери на 110 страни, сред които България

Серия от санкции срещу хора заради корупция, сериозни нарушения на човешките права и подкопаване на демокрацията ще наложи Министерството на финансите на САЩ. Ще бъдат засегнати както правителствени и

официални представители от

различни страни, така и частни лица,

а основанията ще бъдат различни, включително по Глобалния закон “Магнитски”. Това ще се случи на Срещата на върха за демокрацията, свикана от американския президент Джо Байдън, съобщи в. “Уолстрийт джърнал”.

На 9 и 10 декември виртуално ще се проведе първата от общо две подобни срещи. Поканени са лидери на 110 държави, включително България. Списъкът не включва Китай и Русия. Липсват и гости от Турция, Унгария, Иран, Либия, Сирия, Мианмар и др. Въпреки че няма покана за Пекин, в списъка на Държавния департамент е Тайван, който почти всички държави, включително и САЩ, признават за част от Китай, макар и не под контрола му.

Още от началото на мандата си администрацията на Байдън заяви, че ще даде приоритет на координираните международни действия, за да има ефект от такива санкции, припомня “Уолстрийт джърнал”. Изданието предполага, че сред санкционираните ще има руски олигарси, китайски официални лица, както и хора от властта в Иран, предвид честите обвинения в корупция в правителствените среди, изтезания и убийства на инакомислещи. “Демокрацията не се случва случайно. Трябва да я защитаваме, да се борим за нея, да я укрепваме, да я обновяваме”, казва Байдън в поканата си до световните лидери.

Освен държавни лидери са поканени представители на частния бизнес, защитници на човешките права и неправителствени организации, медии, както и влиятелни имена в политиката, изкуствата, културата и спорта.

Досега

България е страната, в

която САЩ са санкционирали

наведнъж най-много хора

- на 2 юни бяха обявени имената на Васил Божков, Илко Желязков и Делян Пеевски.

Байдън ще опита да убеди в четвъртък и петък и други държави да са по-активни в налагането на санкции. Миналия четвъртък Австралия стана поредната държава, приела закон в духа на американския “Магнитски”. Други мерки, които ще се обсъждат, засягат защита на правата на медиите и на свободни избори, както и подкрепа повече жени да са лидери в политиката.