АЕЖ следи ситуацията с в. "Труд", ще публикува становище утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473455 www.24chasa.bg
Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти СНИМКА: Личен архив

"Следим и обсъждаме казуса с в. "Труд". Вероятно ще публикуваме становището си утре", каза Иван Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), пред "24 часа".

Проектостановището на АЕЖ трябва да бъде прието от всички членове на асоциацията и одобрено от управителния й съвет, преди да бъде публикувано, обясни Радев. 

Поводът за становището е целодневната обсада от полицаи на редакцията на в. "Труд". Служителите на реда запечатаха стаи, включително и тоалетната, след като областният управител на София издаде заповед за затваряне на сградата.

Причината е, че Министерството на културата прекратява едностранно договора с "Труд", който се помещава в нейна сграда. Един от мотивите е, че вестникът не е плащал наема и режийните си разноски.

Собственикът и главен редактор на "Труд" Петьо Блъсков опроверга това, като обясни, че наемът е платен, а за режийните разноски не са получили фактура от Министерството на културата. Същевременно медията е завела и дело в Софийския градски съд, като първото заседание е насрочено за февруари 2022 г.

Блъсков и колегите му от "Труд" обявиха гражданско неподчинение и отказват да излязат от сградата.