350 млн. лв. струва съкращаването на 30 000 чиновници

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473607 www.24chasa.bg
АСЕН ВАСИЛЕВ

Упрекват Асен Василев, че не знае колко работят в администрацията. В централната били 56 хиляди, 98 хил. стават заедно с общинските, а общо с бюджетните служители - учители, лекари, полицаи и пр., са 550 хиляди

Синдикатите заплашиха с протести

Нямало как да се обединяват звена от министерства, както предлага коалицията

Над 350 млн. лв. трябва да задели накуп новото правителство, ако иска да изпълни заканата на съпредседателя на “Продължаваме промяната” и бъдещ финансов министър Асен Василев да съкрати 30 000 чиновници в рамките на година.

Само до края на 2022 г. администрацията трябва да бъде свита с 15%,

или 30 000 души, обяви Василев. Според него в момента България е на исторически ниски нива по безработица и уволнените чиновници бързо ще бъдат глътнати от бизнеса.

Реално такова съкращение на администрацията не е правено от управлението на тройната коалиция насам.

При кабинета “Станишев” числеността на чиновниците бе намалена със 17 000 души, 

но за 4 години, а не за една.

Сумата от близо 350 млн. лв. е нужна за изплащане на обезщетения за предсрочно прекратяване на трудовото правоотношение, ако се изчисли върху заплатите от ноември, разясниха пред “24 часа” синдикалисти. Според данните на НСИ за третото тримесечие на тази година

средната заплата за сектора държавно управление е 1805 лв.

Именно върху нея се изчисляват и дължимите обезщетения при евентуално съкращение.

Според Закона за държавния служител чиновници, които са съкратени, имат право на обезщетение от поне 2 месечни заплати, като може да стигне и 6. Почти същите са правилата и по Кодекса на труда, по който работят чиновниците, които не са със статут на държавен служител.

Само за освободени от първото служебно правителство на премиера Стефан Янев 1600 служители са платени 12,5 млн. лв., показват публични данни на Министерския съвет. Те бяха предоставени като отговор на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

Допълнително освободените ще имат право на обезщетение за безработица, което е в размер на 60% от осигурителния доход на уволнения.

По-големият проблем пред плановете на Асен Василев обаче е, че очевидно не знае колко човека работят в администрацията, коментира пред “24 часа” председателката на синдиката на административните служители към КТ “Подкрепа” Кремена Атанасова.

“Изявлението на Василев бе, че централната администрация е 250 хил. човека. Реално не са повече от 100 хил. Т.е. той иска да съкрати 1/3 от служителите. Да не говорим, че в структури като

Агенцията по заетостта има 400 незаети щата”,

коментира тя.

Централната администрация е 56 хил. души, а заедно с общините чиновниците стават 98 хил. показват и данните на Националния статистически институт.

Администрацията може да стигне до 150 хил. души, ако се добавят МВР с 48 хил. служители и армията с около 20 хил.

С добавянето на останалите бюджетни служители като учители, лекари и пр. общественият сектор в България има 555 хил. наети.

Обединяване на звена от т.нар. обща администрация като счетоводство, управление на човешките ресурси, обществени поръчки, юристи и пр. е един от начините за намаляването ѝ, обсъждан в четворната коалиция, стана ясно по време на преговорите на работните групи.

“Запозната съм с това намерение, но практически не мога да си представя как точно ще стане едно звено да обработва плащания на здравната каса към болниците, пенсии от НОИ и заплати за администрацията”, коментира Кремена Атанасова.

Планираните съкращения ще влошат допълнително работата на администрацията.

Проблемът не е, че е раздута, а че на много места липсва капацитет, за да работи качествено,

добави синдикалистката.

Заплаха за протести, ако се пристъпи към съкращаване на чиновници, отправиха пък от КНСБ. “На първо място - безработицата ще нарасне, ако уволним 30 000 държавни служители, и на второ, ще има протести. Това мога да ви го гарантирам, тъй като при всички положения 30 000 души в момента са 1/5 от общото равнище на безработните в цяла България. Това е шоково вдигане”, коментира главният икономист на синдиката Любослав Костов.