Съдът в Словения отказа ваксинация на служителите от държавния сектор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10473617 www.24chasa.bg
Забелязва се спад на заразените с COVID-19 в Словения Снимка: Пиксабей

Конституционният съд в Словения постанови днес, че разпоредба, изискваща ваксинация за служителите от държавния сектор, с изключение на тези, които могат да представят доказателство за преболедуване от КОВИД-19, е противоконституционна, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Словенското правителство планираше да наложи изискването от 1 октомври, но Конституционният съд спря прилагането на разпоредбата до произнасяне на окончателното решение на съда.

"Подобно условие е сравнимо със задължителна ваксинация, което е нещо, което първо изисква промяна в закона за инфекциозните болести", е постановил съдът, съобщи словенската агенция СТА.

Правителствени представители не бяха открити непосредствено за коментар.

В Словения сега са напълно ваксинирани 55 процента от населението от два милиона души, което е под средното равнище за ЕС, и правителството призовава за ускоряване на ваксинацията.

От октомври Словения отчиташе увеличаване на дневните случаи на зараза с КОВИД-19, но през последните няколко дни се наблюдава спад на случаите. В неделя Словения съобщи за 775 новозаразени на фона на 1116 в събота.