Акад. Богдан Петрунов: Депутатите също трябва да имат зелен сертификат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10474362 www.24chasa.bg
Акад. Богдан Петрунов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА СНИМКА: Румяна Тонева

Не е открит омикрон в България, но със сигурност ще дойде в страната

Категорично депутатите трябва да имат зелен сертификат, за да ходят на работа. Това каза в ефира на Би Ти Ви председателят на отделението по медицински науки към БАН акад. Богдан Петрунов. Според него в парламента хората са в постоянен контакт и там постоянно се говори, затова има опасност да се отделят вируси.

Не е открит все още омикрон в България, каза акад. Петрунов. Той обаче очаква новия щам да дойде в страната ни и предупреждава, че не се вземат никакви превантивни мерки. Според него е трябвало от септември да се вземат по-сериозни мерки срещу вируса. "За мен ако не се създадат условия и материални и социални и психологически за една задължителна ваксинация в света за работници с постоянен контакт с хората, няма да се мине през пандемията. В голяма част от САЩ не може да практикува нито един лекар, ако не е имунизиран", каза още той и посочи, че вече такава практика има и в съседна Гърция.

Омикрон е много по-заразен, но за момента няма данни дали е по-смъртоносен, каза още акад. Петрунов и увери, че третата доза е изключително важна и много повишава защитата. Ако сте с 2 дози, то защитата е на 60-70%, което Птрунов определи като много добра защита. Позова се на грипната ваксина, която има защита 50% и е спасила много човешки животи, каза още той.

Според него е грешка, че в у нас се дава сертификат и на преболедувалите с антитела. "Антителата, които да определят дали си здрав или болен е строго индивидуално. За мен 100 единици може да са достатъчни, за вас и 1000 да не са. Няма лошо да се направи такъв тест, но той нищо особено не ви казва", посочи Богдан Петрунов

Той обясни и за менингита, който се появи в столична детска градина, че не е заболяване, което лесно може да се излекува, но при навременна диагностика. "Това е заболяване, което спокойно може да бъде профилактирано и да бъде лекувано. Може да бъде профилактирано с антибиотици, а заразените деца може да заразяват", каза той.