Рекорден брой починали от COVID-19 в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10474478 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Рекорден брой починали от КОВИД-19 на дневна база регистрира Гърция, съобщават местните медии. През вчерашния ден в страната са регистрирани 116 смъртни случая. В интензивни отделения са настанени 714 души, а новозаразените са 4943. Потвърдени бяха и още два случая на заразени с Омикрон, като така случаите на заразените с новия щам на вируса в страната станаха трима, уточнява в. "Катимерини", цитиран от БТА. 

За постепенно увеличаване на броя на гражданите над 60-годишна възраст, които си поставят ваксина пише още в. "Катимерини". Нарастване на интереса към ваксинацията се регистрира от момента, в който правителството обяви задължителния й характер за възрастните хора. Само вчера са направени 92 404 ваксинации, като 35 895 от тях са били с първа доза и 52 534 - с трета.

Ваксинационната кампания срещу КОВИД-19 навлиза във важна фаза, пише гръцкият в. "Прото тема" по повод началото на ваксинирането на деца на възраст между 5 и 11 години. Платформата, чрез която ще се правят заявки за ваксинация, ще бъде отворена в петък.

Децата ще бъдат ваксинирани с препарата на Пфайзер, който получи одобрение за употреба в тази възрастова група от Европейската организация по лекарствата. Плановете на правителството е ваксинацията да стартира на 15 декември като целта е да бъдат обхванати 750 хиляди деца.

От началото на пандемията в Гърция са регистрирани 164 011 случая на заразени деца от 0 до 17 години. Само през последния месец регистрираните случаи при деца са били девет хиляди, отбелязва изданието.

За сериозен натиск над болничната система в Атина, където постъпват пациенти от района, пише в. "Етнос". Капацитетът на интензивните отделения в държавните болници в столицата е запълнен на 90 процента. Обикновените КОВИД отделения са пълни на 70 процента, отбелязва изданието.