От 10 декември - 14-дневна карантина при влизане в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/10474985 www.24chasa.bg
Границата с Румъния

При влизане в Ръмуния в периода от 10 декември 2021 г. до 8 януари 2022 г. ще се налага 14-дневна карантина на лица, които пристигат в страната, като мярката засяга основно неваксинираните лица и тези, които не са имали положителен резултат на тест за КОВИД-19 през последните 180 дни, съобщават румънските медии, предава БТА.

Новите правила, одобрени от Националния комитет за извънредни ситуации в страната, предвиждат налагане на 14-дневна карантина в домашни условия, на предварително декларирано място или на специално предназначено за целта място на лицата, които пристигат от страните членки на ЕС, на Европейското икономическо пространство и Швейцария, като ще се прилагат по следния начин:

- за лица, които пристигат от зелена и жълта зона и не представят доказателство за ваксинация, за заразяване през последните 180 дни или отрицателен RT-PCR тест, направен най-много 72 часа преди датата на пристигане. Карантина от 14 дни се прилага и спрямо лица, които пристигат от червена зона и не представят доказателство за ваксинация, преболедуване през последните 180 дни или изминали най-малко 14 дни от потвърждаване на заразяване.

Десетдневна карантина се налага на неваксинирани лица или на лица, които не са имали положителен тест за КОВИД-19 през последните 180 дни и пристигат в Румъния от страни, намиращи се в червената зона, които са членки на ЕС, на Европейското икономическо пространство или Швейцария, но представят отрицателен резултат от RT-PCR тест, направен максимум 72 часа по-рано от датата на влизане.

Изключение от мярката за налагане на карантина има за децата под и на 12 години.

Децата над 12-годишна възраст, но под 16 години, няма да бъдат поставяни под карантина, ако представят отрицателен резултат от RT-PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизане на румънска територия.

Карантина няма да се налага и на лица, които не са ваксинирани и не са имали положителен тест за КОВИД-19 през последните 180 дни, които пристигат от червена зона, но остават на територията на Румъния за период по-кратък от три дни. Тези лица обаче трябва да представят отрицателен резултат от RT-PCR тест, направен най-рано 72 часа преди влизане на територията на страната. Ако тези лица останат по-дълго от три дни, ще бъдат поставени под карантина, започваща от 4-ия ден на пребиваването си на румънска територия. Те трябва да информират за удължаването на престоя си местната дирекция за обществено здраве.

От мярката карантина са изключени лица, които преминават транзитно през Румъния, ако напуснат територията на страната в период от максимум 24 часа.

Изключени от мярката налагане на карантина са и трансграничните работници, които влизат в Румъния от Унгария и България, както и румънските граждани, които работят в тези две държави. Те трябва да представят на границата доказателство за трудов договор в съответната държава.

Изключения се прилагат и спрямо ученици и студенти, които живеят извън страната, но се обучават в румънски учебни заведения; спортисти и артисти, които не са ваксинирани и не са преболедували, ако представят отрицателен RT-PCR тест и присъстват само на спортните или културните дейности, заради които са пристигнали.

Специфични правила има и за международните шофьори за превоз на товари и пътнически превоз, за лицата, които са предадени на румънските власти по силата на споразумения за реадмисия, за членовете на дипломатически мисии, консулски служби и други акредитирани дипломати.

За лицата, пристигащи от трети страни, се налага 14-дневна карантина, ако не представят отрицателен RT-PCR тест, направен максимум 48 часа преди влизане на румънска територия. Ако неваксинираните и непреболедували лица от трети страни представят отрицателен тест, направен най-рано 48 часа преди пристигане, се налага 10-дневна карантина. Изключване от мярката за карантина отново има за децата под и на 12-годишна възраст; децата над 12 и под 16 години, които представят отрицателен резултат от тест, направен най-рано 48 часа преди пристигане; пребиваващите краткосрочно, преминаващите транзитно и пр. аналогични на горесопочените мерки при представяне на отрицателен резултат от RT-PCR тест, направен максимум 48 часа преди влизане в Румъния.