Кацаров: Предлагаме болница "Лозенец" да стане педиатрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10475043 www.24chasa.bg
Стойчо Кацаров (в средата) заедно със заместниците си Александър Златанов (вляво) и Тома Томов СНИМКА: Константина Костова

В двора на Правителствена ще се строи нова детска болница

Болница "Лозенец" става педиатрия. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров по време на пресконференция.

Идеята да се строи нова детска болница е обсъждана от лятото, включително с Народното събрание, обясни Кацаров. "160 декара терен има, на който може да се изгради нова детска болница. Едва ли има по-хубаво място от това, защото Лозенец е в Южен парк, на тихо и спокойно място. Няма пречки от гледна точка на градоустройството", добави министърът.

По думите му изграждането на новата болница ще отнеме поне 5 години, затова е по-добре да се вземат мерки сега. "В момента децата се лекуват в много лоши условия", заяви здравният министър.

Според него най-доброто решение е да се реорганизира правителствена и децата от специализираната детска болница да се преместят там. Условията са много по-добри, увери Кацаров. По оценка на здравните власти "Лозенец" може поеме всички деца, но и да приема възрастни. "283 легла има по принцип, от миналата година станаха 181 и от тях се ползват 50%", обясни Кацаров. Те са много повече от леглата в  Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".

Той увери, че концепцията е болницата да запази многопрофилния си характер. "Никога не е поставян въпросът да се прекратява университетския характер. Извършването на трансплантации е в подкрепа на нашата идея и е много добре да се трансплантират деца.

В Плана за устойчивост било посочено, че на терена ще бъде поставен протонен ускорител, който ще е първият в цяла Източна Европа.

"Това е уред, който позволява лъчелечение на онкоболни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в Плана за въздушна спешна помощ. Ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната", заяви Кацаров.

"По никакъв начин не е в ущърб на лечебните заведения. Това ще даде смисъл на съществуването на "Лозенец". Перспективата е да стане най-големият детски център в страната", каза министърът. 

"Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите", каза още той.

По думите му е сигурно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на "Александровска", подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен. За него остава единствено да бъде прекратен. Затова и при обсъждане на идеята в Народното събрание, всички политически партии са подкрепили концепцията.