Петролът продължава да поскъпва

https://www.24chasa.bg/novini/article/10475045 www.24chasa.bg
Цената на петрола на ОПЕК поскъпна

Котировките на петрола се повишиха и днес, след като вчера възстановиха близо 5 процента от нивата си, на фона на по-слабите опасения за влиянието на варианта Oмикрон върху глобалното търсене на гориво. В същото време ядрените преговори с Иран срещнаха препятствия, забавяйки връщането на иранските петролни доставки на пазара, предаде Ройтерс, пише БТА.

Сортът Брент поскъпна с 34 цента или 0,5 на сто до 73,42 долара за барел след вчерашния 4,6-процентов скок, а американският лек суров прибави 0,6 на сто или 43 цента и един барел се търгуваше за 69,92 долара в азиатската електронна сесия тази сутрин. Снощи този контракт поскъпна с 4,9 процента.

Миналата седмица цените на петрола бяха ударени от страховете, че ваксините може да са по-малко ефективни срещу новия вариант на коронавируса, което на свой ред породи опасения, че правителствата може отново да вземат мерки, за да ограничат разпространението му и така да засегнат световния растеж и търсенето на петрол.

През уикенда южноафрикански здравен служител обаче съобщи, че случаите на Омикрон там са показали само леки симптоми. Освен това главният епидемиолог и експерт по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи каза пред Си Ен Ен, че засега "не изглежда, че има голяма степен на сериозност".