Престолонаследничката на Нидерландия принцеса Амалия навършва 18 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/10475098 www.24chasa.bg
Принцеса Катарина-Амалия Холандска Снимка: Официален сайт на кралското семейство

Наследничката на престола в Нидерландия принцеса Амалия ще отбележи в дома си 18-ия си рожден ден във вторник, в съответствие с мерките срещу пандемията в страната и традициите на монархията, съобщи Ройтерс, предава БТА.

Достигането на пълнолетие означава, че най-голямата дъщеря на крал Вилем-Александър на теория вече е готова да наследи баща си на престола.

Принцеса Амалия казва в официална биография, публикувана миналия месец, че макар да е решена да служи на страната си, все още не е съвсем готова и че ще помоли майка си кралица Максима да служи като регент, ако по някаква причина се наложи скоро баща й Вилем-Александър да отстъпи престола.

За рождения ден на принцесата не е предвидена специална церемония, макар че в сряда принцеса Амалия ще встъпи официално като член на Държавния съвет на страната, който е съвещателен орган по конституционни въпроси.

Кралското семейство, което е популярно и се ползва с подкрепата на мнозинството в страната, живее дискретно извън официалните прояви.

За принцеса Амалия е известно, че е отличничка и че е работила почасово като сервитьорка, докато се подготвя да наследи престола. Неотдавна принцеса Амалия изрази надежда, че следващата година ще работи като стажант в мултинационална компания, преди да започне висшето си образование.