МВФ вероятно ще намали прогнозата за растеж на еврозоната за 2022 г., предупреди Кристалина Георгиева

https://www.24chasa.bg/novini/article/10475116 www.24chasa.bg
Управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще намали прогнозата си за растежа в еврозоната поради продължаващия инфлационен натиск и страховете около варианта Омикрон, предупреди управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева, предава БТАю.

През октомври МВФ прогнозира ръст в еврозоната за 2022 г. от 4,3 процента, но вероятно този процент ще бъде намален, когато фондът излезе с новата си прогноза следващия месец, заяви Георгиева пред Си Ен Би Си. "Ще излезем вероятно с умерено понижение на прогнозата за растежа", посочи тя.

Продължаващите проблеми с доставките на суровини, високите цени на енергията и връщането на ограниченията в някои страни от еврозоната са сред най-сериозните опасения на фонда. Пандемията си остава риск номер едно за икономическия растеж, смята МВФ.

Снощи Георгиева, цитирана от ДПА, заяви, че Европейският съюз трябва да промени своите временно замразени строги фискални правила и да намери преходно решение, преди да ги въведе отново, вероятно през 2023 г.

"Фискалните правила на ЕС трябва да бъдат реформирани, за да отразяват следпандемичната действителност", каза тя след среща с финансовите министри на държавите от еврозоната. Според нея "прилагането на настоящите фискални правила ще изисква от някои страни с висок дълг нереалистично голямо и контрапродуктивно пригаждане към тях".

В публикуван вчера доклад на МВФ се казва, че "обвързано със срок временно положение е желателно, докато влязат в сила новите правила". Според дълговите изисквания на ЕС правителствата на страните членки трябва да поддържат дефицит до 3 на сто от БВП, а дългът не трябва да надхвърля 60 процента от БВП.

Управляващият директор на фонда участва в понеделник в срещата на Еврогрупата - финансовите министри на страните от еврозоната. Днес срещата преминава във формат ЕКОФИН (министрите от целия ЕС).