Нинова: Още нямаме имена за наши министри, но изчистихме разминавания с ПП

https://www.24chasa.bg/novini/article/10475549 www.24chasa.bg
Соцлидерката Корнелия Нинова

"Между нас и мандатоносителя няма разминавания. Чакаме одобрението от другите евентуални коалиционни партньори и ще свикаме националния си съвет." Това заяви председателката на БСП Корнелия Нинова след първия председателски съвет на 47-ото НС. Още вчера левицата изчистила въпросите по споразумението с ПП, но все още БСП не разполага с окончателния текст заради другите формации, обясни тя.

Към споразумението има част за законодателна програма със срокове, а там имало пропуски, където от левицата направили забележки за социалната сфера. Например плащанията за първо, второ и трето дете, увеличението на майчинството, лекарствата за деца - тези предложения не са били записани през кой закон да бъдат прокарани и в какъв срок, обясни Нинова.

Все още не са коментирани имена за министри, каза още тя. Отказа да коментира дали ще влезе в изпълнителната власт като вицепремиер, каквато информация се тиражира в медиите в последните дни. "В коалиционното споразумение няма разпределение на парламентарните комисии на квотен принцип", категорична бе председателката на социалистите.

"За нас най-важен е въпросът да има бюджет за 2022 г.

Както и да се организира работата на парламента, както и да започне работата на комисиите, задължително трябва да намерим парламентарната форма да спрем от 1 януари увеличението на цената на тока за битовите потребители. Дори да няма формирани комисии, предложих на колегите да мислим за проект за решение. Ще намерим юридическата формула, но е много важно да вземем това решение до края на годината. Ако и битовите потребители излязат на свободния пазар за ток това ще е удар по семействата", каза още Нинова.

От 1 януари училища, детски градини и читалища да се върнат на регулирания пазар на ел. енергия, настояват от БСП, защото в момента те са на свободния пазар.