Виж кои са изобретателите на годината (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10475659 www.24chasa.bg

Днес от 14 часа бяха връчени традиционните награди в конкурсите “Изобретател на годината”, „Селекционер на годината“ и „Иновативно предприятие”.

Домакин на събитието е Патентното ведомство. То се проведе в партньорство със Съюза на изобретателите в България и Българската търговско-промишлена палата.

Трима победители взеха награда за "Изобретател на годината", който беше разделен на три категории. Д-р Стоян Гишин беше отличен в категория Електроника и електротехника, заради иновациите си за съкращаване над 2 пъти на производството на акумулатори и батерии, без да се отделят вредни вещества. Освен това качеството на акумулаторите се подобрява, удължава се животът им и се постига икономия на енергия.

Николай Димитров пък взе наградата в категория Машиностроене и строителство. Той е създал керамична улама - водосточна керемида. Това е най-уязвимата част от покривната конструкция, защото не издържа на UV лъчи, корозия и киселинните дъждове, но керамичният материал решава този проблем. Освен това дизайнът на уламата не позволява на попадналата вода да излиза от нея.  "Имам една мечта - инкубатор за прототипи. Всички сме виждали колко е трудно да се направи прототип. Идеята е едно, но когато хората могат да се докоснат до прототипа разсъждават по съвсем друг начин", сподели Димитров. 

В категория Химия и биотехнологии награда получи проф. дбн Красимира Тодорова-Хайрабедян за метод за диагностика и терапия на карцином на простатата. 

Две отличия от Съюза на изобретателите в България бяха дадени в конкурса „Селекционер на годината“. В първата категория „Колективни селекционерски постижения и млад селекционер“ победителите са проф. Драгомир Вълчев и проф. Дарина Вълчева. Вълчев е автор и съавтор на 36 сорта ечемик и овес, а съпругата му - 15 сорта ечемик. Двамата пък са селектирали общо 13 сорта ечемик.

Във втората категория „Млад селекционер на годината“, победител е гл.ас.д-р Маргарита Гочева Колева, която също е втор е на два сорта ечемик - Ситара и Захир, които се разпространяват успешно в страната и в чужбина.

"Теси" пък стана Иновативна компания на годината заради своите иновации. 

Можете да гледате видеото от церемонията и да се запознаете с топ изобретателите на годината.