Депутатите на работа без сертификат, за да не разтурят коалицията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10477094 www.24chasa.bg
КОСТАДИН АНГЕЛОВ

От БСП категорично против, от ПП и ДБ подкрепят, но чакат становище на здравните институции

За да не разклатят коалиционното споразумение още преди да е подписано, депутатите направиха компромис - няма да се изисква зелен сертификат за ваксинация срещу COVID, преболедуване или антитела, за да влизат в парламента. До това временно решение стигна първият председателски съвет на 47-ото НС. Предложение за въвеждането му бе направено от здравния министър Стойчо Кацаров.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” подкрепят идеята, но от БСП са категорично против. От “Има такъв народ” пък не дали позиция по въпроса, защото решението трябвало да си вземе председателят на парламента Никола Минчев. В последното си тв интервю той обясни, че поради специфичния си достъп Народното събрание не е обществено място и в него не се прилагат ограниченията, наложени от здравния министър.

Темата обаче остава отворена и ще се събират становища на здравните институции и в най-скоро време парламентът ще има ясна позиция по въпроса, обясни председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров. От БСП обаче са категорично против изискването за зелен сертификат към депутатите, обясни лидерката на левицата Корнелия Нинова.

“Това би затруднило работата на народните представители

Разбира се, трябва да спазваме всичко като мерки, което съществува в заповедта на министъра на здравеопазването, маски, дистанция и т.н.”, обясни тя след председателския съвет.

Идеята за сертификатите допада и на очертаващата се опозиция - ГЕРБ и ДПС. “Няма готовност председателят на НС да вземе отношение по темата със зеления сертификат. Ние ще се съобразим и се съобразяваме със заповедта, която действа от 2020 г. още в рамките на 44-ото НС. Голяма част от колегите обаче изразиха мнение, че са против достъп със зелен сертификат. Считат, че така се отнемат права на народните представители”, разказа председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите ѝ ИНТ и “Възраждане” също били против контролирания допуск в НС по време на председателския съвет.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов реагира остро срещу отложеното решение за зеления сертификат. “Какво казахме на хората: Гледайте си работата, плебеи! Ние,

депутатите, сме богоизбрани и за нас правила не важат

Много нечестно и некоректно”, написа той във фейсбук и призова ПП “да поправите тази грешка” и депутатите да гласуват в пленарна зала идеята.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък видя атака срещу партията си с повдигането на темата.

Няма как да бъде прието такова нещо. Това е скрита форма на държавен преврат. Как някой определя едни депутати да идват на работа, а други да не идват? Нека видим как ще бъде предложено, каза той.

“Не е нормално и не е правилно парламентът да решава дали депутатите да влизат, или не със зелени сертификати. Защо моловете и ресторантите да не решават сами за себе си”, запита Костадинов.