Димитър Гърдев, спряган за външен министър, бил асистент на Елена Йончева в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10477227 www.24chasa.bg
Димитър Гърдев Снимка: Архив

Фаворитът на "Има такъв народ" за външен министър Димитър Гърдев е споделил невярна информация в официалната си автобиография за позициите, която е заемал като служител на Европейския парламент, съобщи EURACTIV, цитиран от offnews.bg.

В официалното си CV на сайта на ИТН Гърдев твърди, че е бил "съветник в комисиите AFET и SEDE".

AFET е Комисията по външни работи на ЕП, а SEDE е подкомисията на Европейския парламент по сигурност и отбрана. Работата на Гърдев в Европарламента е като асистент на български евродепутат в нейния офис в София и той никога не е работил в помещенията на ЕП, твърдят службите на ЕП.

"Администрацията на Европейския парламент няма данни за г-н Димитър Гърдев като служител в секретариата", са посочили те.

Помолен от EURACTIV да коментира дали е излъгал за дейността си в Европарламента, Гърдев каза, че е работил като асистент на евродепутата Елена Йончева в офиса й в София и в това си качество е отразявал въпросите на AFET и SEDE. Той обясни, че работата му е проверявана от ЕП и че е получил добра оценка.

Йончева също е потвърдила, че Гърдев е бил неин асистент в офиса в София в периода 2019-2020 г., но добави, че твърдението му, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“ е лъжа.

Това не е първият път, когато кандидат на ИТН сочи неверни данни. Проблем с автобиографията имаше и кандидатът за премиер на партията Пламен Николов, за когото Университетът в Клагенфурт не успя да открие някакви писмени следи. Именно с докторската си степен от университета в Клагенфурт (Австрия) по „Философия на икономиката, правото и политиката“ Пламен Николов се явява на кастинг за политици в риалити формата на Слави Трифонов. В официалния сайт на ИТН Николов посочва университета в Клагенфурт като място, където е получил образованието си, наред със Софийския университет.

През август тогавашният кандидат за вицепремиер и вътрешен министър на ИТН адв. Петър Илиев пък бе уличен в плагиатство след проверка на Софийския университет. Веднага след това Илиев напусна преподавателската си позиция в университета.