Редактиран модел: всяка партия ще прати съветник в министерствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10477395 www.24chasa.bg
Нинова ще свика Национален съвет на БСП, преди да подпише. СНИМКА: 24 часа

ДБ, Слави и БСП откриха проблеми със споразумението - осигуровки, майчински, тежестта на постове

В сряда вечерта май ще е готов окончателният текст, за да се върви към имена за правителството

Текст на коалиционното споразумение, изчистен след всички корекции на четворната коалиция, се очаква в сряда вечерта. Според участниците в преговорите Кирил Петков и Асен Василев си дали този срок, за да се върви към конкретни имена за министри.

Един от сериозните проблеми е управлението на всяко отделно министерство. Първоначално идеята е била всеки от партньорите да даде по един зам.-министър. После от “Продължаваме промяната” настояли всеки министър да избере сам своите заместници.

В подобен модел лидерът на ДСБ Атанас Атанасов видя

опасност от “партийна феодализация”.

"Демократична България" предложила всяка партия да изпрати свой съветник в "чуждите" министерства. Във вторник сутрин третият силен човек в ПП - Даниел Лорер, обясни, че първата политическа сила ще прати по един съветник там, където няма министри.

Източник от ПП във вторник вечер уточни, че това намерение също е претърпяло редакция. Четирите политически сили ще имат по един съветник там, където нямат министър.

От министерствата обаче идва глух ропот - обяснява се, че в тях няма такива щатове, пък и присъствието на "шпиони" ще усложни работата.

БСП ще се произнесе по коалиционното споразумение с “Продължаваме промяната”, ДБ и ИТН, след като партиите на Христо Иванов и Слави Трифонов уточнят своите корекции. Това обяви във вторник лидерката на соцпартията Корнелия Нинова.

Вероятно социалистите са се изнервили,

че в момента, в който постигнат съгласие със спечелилите изборите, някой от по-малките партньори, предлага свои промени в споразумението. Така в понеделник късно вечерта се наложи лидерът и на ПП Асен Василев и Кирил Петков да преговарят наново с “Демократична България”. Като версиите бяха две - да се променят плановете за вдигане на осигуровките върху заплатите над 3000 лв., както и да се обсъдят новите претенции на двамата “зелени” депутати за тежестта им в правителството.

Във вторник откъм ДБ официално обявиха, че става дума за технологични промени. Съпредседателят на обединението Христо Иванов пое вината.

“Стана забавяне по наша вина, и то изключително по технологични причини. Понеделник сутринта получихме текста на приложенията към споразумението, които са големи и става дума за отделните политики. Трябва нашите експерти да се запознаят с тях. Това е технология.

Изобщо не става дума за проблем или различия”, каза той.

Едно от исканията било вицепремиерът по климата и министърът на екологията да са различни хора, разказа пък Борислав Сандов от “Зелено движение”, който трябва да поеме поста на заместник министър-председател. Искането на ДБ обаче не било прието и вицето и министърът ще са един човек.

Според участници в преговорите Иванов и Атанасов опитват да намалят апетита на своите “зелени” партньори.

Двамата дадоха и срок до днес да завършат разглеждането на споразумението и да решат дали да подпишат. Кабинетът зависел обаче от “много фактори”. Не казаха има ли вече предложени министри от другите формации, които не харесват. Това били решения на мандатоносителя.

Забележки по документа имало и от партията на Слави Трифонов, съобщи депутатът Любомир Каримански, но не казва какви са те.

“Стиковаме текстове от различни параграфи. Действаме конструктивно. Постове не сме обсъждали”, категоричен бе той пред журналисти.

БСП засега не е обсъждала министри, обяви Нинова. Тя ще чака всички партии да решат за споразумението и едва тогава ще свика национален съвет. Соцлидерката отказа да коментира дали ще бъде вицепремиер.

Социалистите също виждат пропуски в споразумението. Част от тях били плащанията за първо, второ и трето дете, увеличението на майчинството, лекарствата за деца, които не били записани никъде, разказа Нинова.

“Разговорите вървят в много конструктивна посока и засега няма никакви изненади от никой. Действаме си по програма и се радвам, че изчистваме и най-малките нюанси, защото това ще скрепи и бъдещите политики”, коментира бъдещият премиер Кирил Петков.

На въпрос обсъждат ли вече имена, той каза: “Не съвсем. Нашите коалиционни партньори сега се съвещават помежду си кои да са техните предложения. Очаквам съвсем скоро да ги получим.

За част от хората - нашите, знаем, но за техните - не

Съгласили сме се, че докато не финализираме политиките, няма да излизаме с имена.

Президентът Румен Радев обаче ще чака формациите да са готови с коалиционното споразумение, преди да връчи първия мандат на “Продължаваме промяната”.

Предстои на базата на консултациите, надявам се в близките дни, при готовност за коалиционно споразумение, да връча мандата, каза той вчера.