САЩ предвижда 300 милиона долара за подпомагане на Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10477628 www.24chasa.bg
Кадър от Синцзян Източник: Pixabay

Американските законодатели предвидиха редица инициативи и мерки за възпиране на Русия и противопоставяне на Китай. Те са включени в проектозакона за отбраната на САЩ, представен днес, предаде Ройтерс. Сред тях е отпускането на 300 милиона долара за украинските въоръжени сили и изявление в подкрепа на защитата на Тайван, предава БТА.

Законопроектът за националната отбрана на Съединените американски щати за фискалната 2022 г. разрешава военни разходи в размер на 770 милиарда долара и включва разпоредби като 2,7-процентно увеличение на заплатите на военнослужещите, реформи в системата на военното правораздаване и усилия в борбата със сексуалните злоупотреби в армията, както и инициативи за справяне с геополитически заплахи.

Законопроектът, който обикновено бива приеман със силна двупартийна подкрепа, се следи отблизо от широк кръг от представители на индустрията и на други области, защото той засяга широк кръг от въпроси. Тазгодишният бе публикуван малко след като американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин проведоха двучасов виртуален разговора за Украйна и други спорни теми.

Уйгури на протест срещу потискането на мюсюлманите в Китай. СНИМКА: flickr
Уйгури на протест срещу потискането на мюсюлманите в Китай. СНИМКА: flickr

Законопроектът включва 300 милиона долара за инициативата за помощ за сигурността на Украйна, която предоставя подкрепа на украинските въоръжени сили. В законопроекта се изразява силна подкрепа към НАТО. В него има и предвидени 4 милиарда долара за така наречената Европейската отбранителна инициатива, посочва Ройтерс. Предвиждат се и 150 милиона долара за сътрудничество в сферата на сигурността с балтийските страни.

Що се отнася до Китай, законопроектът съдържа изявление на Конгреса в подкрепа на отбраната на Тайван и забрана на министерството на отбраната за внос на стоки, произведени с принудителен труд, от китайския регион Синцзян.

САЩ определиха отношението на Китай към неговото уйгурско малцинство ( тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай) в Синцзян като "геноцид" и законодателите се опитват да прокарат забрана за внос на стоки, които може да са били произведени с принудителен труд от уйгури. Китай отрича да извършва нарушение срещу малцинства и отхвърля обвиненията в геноцид като част от клеветнически твърдения за условията в Синцзян.

ТАСС съобщава, че американските законодатели са премахнали от законопроекта предложение за въвеждане на санкции срещу "Северен поток 2". Предложението е било премахнато от съгласувана между представителите на двете камари на Конгреса версия на законопроекта.
В съгласуваната версия на законопроекта няма и втвърдяване на санкциите против руския държавен дълг. От текста се изключва и инициатива на конгресмени за налагане на санкции срещу 35 руснаци, които може да имат отношение към нарушения на човешките права, в това число министри, видни руски бизнесмени, обществени деятели и журналисти, допълва ТАСС.