Путин предупреждава Байдън за войските на НАТО до руските граници

https://www.24chasa.bg/novini/article/10477692 www.24chasa.bg
Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин, осъществен днес чрез видеоконферентна връзка, завърши около 20.10 ч. московско време. Снимка Ройтерс

 "Опитите на НАТО за разполагане на войски до руските граници са опасни", това е казал руският президент Владмир Путин в разговора си с Джо Байдън.

Разговорът между президентите е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл, предадоха световните агенции, съобщава БТА. 

Двете страни ще продължат диалога и контактите между техни представители, предвид това че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност.

Путин е изразил безпокойство относно предполагаемите провокативни действия на Киев спрямо контролираните от проруски сепаратисти райони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на обстановката около Украйна. Той е подчертал, че именно НАТО предприема опасни опити за увеличаване на военния потенциал край руските граници.

"НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници. Ето защо Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток", е казал Путин на Байдън.

Руският президент е поискал гаранции от Байдън и, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.

Двамата президенти са отбелязали важността на диалога между Русия и САЩ в борбата с кибепрестъпността.

Двамата лидери са изразили и надежда за приемливо решение по иранската ядрена програма.

Путин е предложил на Байдън да се премахнат всички ограничения в работата на дипломатическите мисии на двете страни.