ДБ ще поиска от коалиционните партньори смяна на шефовете на спецслужби

https://www.24chasa.bg/novini/article/10479047 www.24chasa.bg
Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив

Обсъжда се ДБ да получи Министерството на правосъдието, МОСВ, както и ресора за електронно управление, каза още Атанас Атанасов.

"Демократична България" ще постави пред коалиционните партньори въпроса за смяната на шефовете на специални служби. Това каза пред БНТ съпредседателят на формацията Атанас Атанасов.

Според него след управлението на Борисов в спецслужбите персонални промени са били нужни, но не е било удачно това да се прави от служебно правителство.

"Предупредих още тогава, че не трябваше да се назначават новите хора като титуляри, защото има риск да се получи напрежение с бъдещето редовно правителство", каза Атанасов.

Той не каза обаче кои от ръководителите на спецслужби са за смяна.

Едни от първите кадрови промени, които служебното правителство на Стефан Янев направи, като пое властта през май, беше да смени шефовете на Държавна агенция Национална сигурност и Държавна агенция разузнаване. Освен това при разпределението на секторите, които се наблюдават от министър-председателя и вицепремиерите, остави под свой надзор дейността на министъра на финансите, на министъра на външните работи и на държавните агенции "Разузнаване", "Национална сигурност" и "Технически операции".

Попитан дали "Демократична България" би приела Бойко Рашков да остане министър на вътрешните работи, а служебният премиер Стефан Янев да поеме отбраната, Атанасов каза, че те имат своите качества, но след като евентуално бъдат предложени официално, тогава ще е ясна и позицията на формацията.

Не бива да се допуска партийна феодализация на отделните сектори, правителството трябва да работи като единен механизъм, обясни още съпредседателят на "Демократична България".

По настояване на парламентарната група на ДБ "Продължаваме промяната" ще подпише поотделно споразумение с коалиционните партньори. Мандатоносителят е този, които трябва да осигури мнозинството в парламента и подкрепата за бъдещо правителство, каза Атанасов.

По думите му документът е с идентичен текст. Според него няма разлика дали споразумението ще е подписано поотделно или заедно.

Управлението, което предстои, ще бъде на промяната, допълни заместник-председателят на НС.

Обсъжда се ДБ да получи Министерството на правосъдието, МОСВ, както и ресора за електронно управление, каза още Атанас Атанасов.