Янка Такева: Ролята на интерактивните технологии в образованието ще е огромна

https://www.24chasa.bg/novini/article/10479380 www.24chasa.bg

Дигитализацията дава самочувствие на младите, бъдещите педагози вече се подготвят за трансформацията в университетите

Развитието на интелигентните решения в сферата на информационните технологии е огромен ресурс, който е силно необходим за българското образование. Дигиталната трансформация настъпва с все по-големи сили във всеки един аспект и със сигурност предоставя множество възможности за иновативен образователен процес, позволяващ на учителите да разгърнат своя богат потенциал. Г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, ни разказа повече за последните тенденции, свързани с дигитализацията в сектора, както и за дисплея от последно поколение Idea Hub, създаден от технологичната компания Huawei, който със своите функционалности допринася за ефективна, гъвкава и продуктивна комуникация в образователния процес.

- Г-жо Такева, дигитализацията и онлайн обучението се превърнаха в част от съвременното образование. С какви предизвикателства се сблъскахте в тази нова реалност?

- С въвеждането на информационните технологии и дигитални устройства, образованието търпи голяма трансформация. Тя започва още от подготовката на бъдещите учители. Затова миналата година беше приета нова наредба за придобиване на учителска правоспособност, в която са залегнали новите политики, наложени от самия живот. Студентите ще ги изучават от тази учебна година. Оттук започват и големите трансформации в класната стая.

Искам да благодаря на партньорите като Huawei, които работят с Министерството на образованието и науката, и снабдяват училищата с най-съвременните информационни технологии, които променят цялостно учебно-възпитателния процес, методите на работа, променят самата нагласа на учениците към усвояването на учебния материал. Те приемат информацията с много повече сетива. Днес те трябва да усвояват знания, но трябва и да ги прилагат. Така се възпитава чувството за отговорност, нравственост. Създава се ценностна система у младите хора. Когато в училище има културна, мотивираща среда и обстановката е приятна, тогава учениците пазят, не рушат, не цапат, не създават проблеми.

Много важно е също, че се променя и отношението на родителите към образователната система и към учителя. В условията на пандемия родителите видяха, че информационните технологии не са само играчки за забавление на децата, за да ги оставят на спокойствие за 1-2 часа. Те разбраха, че информационните технологии са начин за получаване на знания и опит. Това също е една от големите трансформации - ролята на съвременния родител в съвременните условия при дигитализацията на образованието. В условията на пандемия родителят се явява един от най-важните парньори на учителя.

Дигитализацията дава самочувствие на младите хора. Отиваш в ресторант и вместо да получиш меню, получаваш QR код и от него извеждаш менюто, за да си поръчаш кафето. Така вече е в почти цял свят. Това създава усещане, че човек може да се интегрира в глобалния свят. Затова подкрепям всяка инициатива на министерството на образованието и колегите от Европа, защото много неща, които са свързани с дигитализацията в образователната система, идват от средствата от европейските данъкоплатци. Трябва да отчетем тази европейска солидарност. Преди дни бях на съвещание с представителите на Европейската комисия, които отчетоха солидарността за обзавеждане на образователната система в страните-членки на ЕС с информационни технологииНад 1000 училища в България разполагат поне с един дигитален дисплей. Тези устройства създават възможност учителят дори в условия на пандемия и в други непредвидени ситуации да преподава от класната стая хибридно - и на децата, които са присъствено, и на децата, които са по домовете по някакви причини. Kолегите искат да се предоставят повече дисплеи, особено за големите ученици.

Всеки ден излизат нови и нови технологии. Днес това е хитът - големият дигитален дисплей на колела на Huawei, който може да се мести от една в друга класна стая, за да може да се ползва от повече ученици.

- Какви са последните иновации в образователната сфера? Може ли да ни разкажете малко повече за Idea Hub, интерактивният образователен дисплей на Huawei, който ползвате в Синдиката. Как той допринася за по-ефективна комуникация?

- Много съм горда с тази придобивка. Нашият синдикат е най-големият. Последното преброяване показа, че членовете ни са 85 000. Ние имахме нужда от такъв голям дисплей, който е поставен в конферентната зала и помага на работата ни. Това е нещо много важно. Как го получихме? Бях в Министерство на образованието на среща. Видях дисплея и много го харесах. Попитах откъде е това чудо. Отговориха ми: от Huawei. Веднага се свързахме с Руслан Цанков, експерт от компанията Huawei, за да научим повече за дисплея и да поръчаме такъв за нашия синдикат. Получихме го само след 2 седмици, за което безкрайно благодаря. Експертите ни бързо се обучиха как се работи с него. Вече няколко пъти провеждаме с негова помощ срещи, обучения и конференции със синдикалните ни членове.

- Какво дава този образователен дисплей на учителите?

- Дава им по-голяма възможност да прилагат проектобазирания подход. Може да се правят комбинирани уроци по различни предмети. Имаме много мотивирани учители, които работят така. Преподава се например Възраждането по литература, като едновременно с това се включват познания по музика, изобразително изкуство, по история от този период. Може да се преподава световна география, без да въртиш глобуса или да показваш на картата, защото с помощта на дисплея виждаш целия свят.

- Каква ще е бъдещата роля на интерактивните и интелигентните решения като устройството Idea Hub в образованието?

- Огромна. От тях започваме. Тези устройства са не само най-модерните, но и най-щадящи здравето на децата.

- Учителите се справиха блестящо в критичната ковид ситуация, какво ще им кажете?

- Българският учител се справи блестящо. Аз представлявам българските учители в Европейския комитет по образование. Всяка седмица имаме онлайн съвещания. Непрекъснато докладвах какво се случва в българската образователна система и съм много горда, че комитетът също даде висока оценка на българските учители. За да се случи всичко това, синдикатът в предходните години осигури много възможности за квалификация за учителите. Всеки ден излизат нови и нови неща, но учителите вече се справят с всичко. Имаше колеги, които се стресираха, бяха уплашени, че няма да се справят. Екипната работа в училище им помогна. Постепенно и тези учители преодоляха страха.

Нека да си пожелаем много здраве и много късмет. В четвъртия етап на пандемията загубихме учители, директори и според мен трябва да бъдем отговорни към собственото си здраве и към здравето на учениците, за да опазим живота.

Попитахме и Руслан Цанков, експерт от Huawei, за това как би могла да се ускори дигитализацията в образователната сфера и каква е ангажираността на компанията към този процес.

– С какво технологичните решения на Huawei надграждат над традиционния образователен процес?

Решението Huawei Idea Hub позволява по-голяма интерактивност при поднасянето на учебния материал. Например дисплеят е съчетание от интерактивна бяла дъска и устройство за телеконференции. Т.е. учениците в класната стая и тези онлайн могат да осъществяват двупосочна комуникация с преподавателя по време на урока.

– Има ли вече образователни институции, които ползват Idea Hub в България?

Да, някои училища в България вече са снабдени с част от иновативните решения на Huawei. Ученици и учители с интерес работят върху дисплея IdeaHub, който съчетава в себе си няколко предимства - той е едновременно екран, бяла дъска и може да служи за дистанционно обучение. Вече се радваме на изключително позитивна обратна връзка от институции, в които имаме интегрирано решение Idea Hub. Според потребителите решението значително повишава качеството на учебния процес и скъсява времето за преподаване и усвояване на материала, тъй като отпада необходимостта от преписване от дъската, защото написаното на устройството може да се изпрати директно до всеки един ученик, с един клик.

– Споменахте какви са ползите за учениците, а какви са предимствата за преподавателите?

Първо, инсталацията на устройството е изключително лесна, тъй като не изисква използване на допълнително окабеляване за периферни устройства (лаптоп, камера, микрофон и др.), защото връзката се осъществява безжично, необходимо е само наличието на WiFi мрежа.

Второ, Idea Hub поддържа всички познати и използвани в България операционни системи в образователния процес, което позволява на преподавателя да избере възможно най-удобната и позната за него учебна платформа, одобрена от Министерство на образованието и науката. Именно тази гъвкавост смятаме, че дава необходимата свобода на всеки учител да се чувства максимално комфортно при преподаването в електронна или хибридна среда.

В заключение, обучението за работа с устройството отнема минимално време и усилия, тъй като интерфейсът е интуитивен, изчистен и много лесен за ползване от потребителите. Не изисква допълнителни квалификации и знания, което улеснява и дава увереност на всеки ползвател.